Kuhajmo z zelišči

 

Začimbe so tiste, ki začinijo življenje! Tudi če nekatera izmed njih gojite kar na vaši okenski polici, jih uporabljajte sveža, preprosto med kuhanjem sezite z roko po njih, utrgajte vejico, cvet, list… in jed bo tako postala še bolj slastna in polna dobrega okusa. Za vas smo zbrali tistih deset najbolj pogostih, a hkrati tako vsestranskih, da jih boste lahko vključili v veliko različnih jedi.

  1. BAZILIKA
  • Ni presenetljivo, da je to zelišče nepogrešljiv poletni obrok – bazilika je s toplim in začinjenim okusom idealna kombinacija za sladke ali blage recepte.
  • Italijani jo redno vključijo v jedi, ki vsebujejo svežo mocarelo in paradižnik, bodisi da gre za pico ali posebno vrsto solate, morda pa tudi za kakšen preliv čez testenine.
  • Ne boste verjeli, toda bazilika se tudi dobro ujema s sladkimi stvarmi, odlična je v kombinaciji z jagodami.
  1. LOVOR
  • Je osnovna sestavina v mediteranskih in francoskih kuhinjah in lahkim poletnim juham, enolončnicam, ujame se tudi s kozicami ali raki.
  • Svetujemo, da jih namočite v vodi in s tem maceratom pokapljate kose mesa ali kebab.
  1. DROBNJAK
  • Namig: naslednjič ga vključite v pire krompir, jajčno solato ali dip (omako, v katero namakate koščke hrane). Vegani pa boste prav gotovo poskusili drobnjak s kremnim »sirom«, ki ga dobite tako, da zmiksate indijske oreščke. To se namreč odlično poda kot namaz za zajtrk, s svežo žemljico ali bolj zdravo različico kruha.
  1. KORIANDER

Morda koriander le redko dobi svojo slavo, ki si jo pa prav gotovo zasluži.

Toda bogat je:

  • z vitamini A,
  • B-kompleksom in
  • vitaminom C,
  • pa tudi s kalcijem,
  • karotenom,
  • železom in
  1. KOPER

Mnogi ga uživate ali prepoznate le v kozarcih, v katerih so vložene kumarice. Toda, pri kopru gre za edinstveno zelišče, ki obožuje poletno sonce, ima pa podoben oster in aromatičen okus kot na primer kumina.

  1. META
  • Le kdo je ne pozna? Tako stari kot mladi so navdušeni nad njo, ni ga človeka, ki bi ostal ravnodušen nad njenim vonjem. Splošno znano je dejstvo, da obstaja kajpada več vrst oziroma sort mete.
  • In ne glede na to, za katero se boste odločili, jo lahko vključite v skoraj vsaki hrani
  • Še celo nadležno poletno mrčes odganja, kreme lahko izdelujete iz njih, balzame za ustnice, šampone za lase…, skratka, ni da ni. Pa še prijetno hladi ob vročih poletnih dneh.
  1. ORIGANO

Origano, ki pomeni »gorsko veselje«, je najbolj znan po svoji vlogi v italijanski in mehiški kuhinje, je pa odličen borec proti zmanjšanju maščobe v jedeh, ki vključuje veliko sira. To zelišče je tudi polno antioksidantov, vitamina K, mangana, železa in kalcija, zato ne škodi, če najdete načine, kako v svojo prehrano vnesti več origana.

  1. ROŽMARIN

Brez rožmarina ni poletja! Takoj, ko ga zavonjate, vas odpelje v mislih v poletni čas, na plažo, občutite, kako vas greje prijetno sonce in hladi slana morska voda, skratka, takoj vas ti občutki odpeljejo v brezskrben čas.

  1. PEHTRAN
  • Je idealna kombinacija za mehke jedi, kot so krompirjeve solate ali maslene omake. Perutnina in pehtran pa sta si praktično kulinarični sorodni duši. Naš nasvet: poskusite to zelišče naslednjič vključiti v katerokoli piščančjo jed, ki vam bo padla na pamet: v solato, v enolončnico, v piščančjo juho, zrezek…, tudi v račje ali puranje jedi ga lahko dodate, ne bo vam žal.
  1. TIMIJAN

Čeprav večina pozna timijan v obliki tinkture, ki pride še kako prav v hladnih, zimskih mesecih, pa lahko prav on doda tisto piko na i tudi raznim poletnim jedem. Zaradi svoje vsestranskosti je idealen za različne slane jedi, dobro pa se kombinira z drugimi francoskimi in sredozemskimi zelišči.

  • Poskusite ga naslednjič vključi v zelenjavo, ki jo boste kasneje spekli na žaru, morda jo boste spražili ali dušili. Idealna kombinacija s timijanom so bučke, ki jih je poleti več kot dovolj, in korenje.

VEČ SI PREBERITE V JULIJSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za sklenitev letne naročnine pokličite: 080 47 48!

Začimbe so tiste, ki začinijo življenje!