Dragoceno in cenjeno olje

 

Prav gotovo ste že slišali za svetlinovo olje. Nekateri sicer bolj prisegajo na kapsule. Gre za dragoceno olje, ki se uživa z žličko, lahko ga uživate samega ali ga dodate v vodo, mleko, čaj…, odvisno za katero težavo gre, pri določenih zdravstvenih tegobah, npr. atopičnemu ekcemu, lahko traja uživanje svetlinovega olja tudi do tri mesece.

Svetlinovo olje dobivajo iz semen svetlina in se lahko uporablja tako površinsko kot peroralno, ima visoko vsebnost maščobnih kislin, omega-6 in vitamine A, D, E in K. Ima kar dve večkrat nenasičeni n-6 maščobni kislini: linolno (esencialna) in ϒ-linolensko maščobno kislino. Za n-6 maščobne kisline pa je bistveno, da jih zaužijemo v uravnoteženem razmerju z n-3 maščobnimi kislinami, sicer delujejo v našem telesu vnetno. V Veliki Britaniji so svetlinovo olje odobrili tudi za lajšanje težav bolnikov z revmatoidnim artritisom. Gama linolenska kislina namreč učinkuje tudi na vnetne procese. Z uspehom ponekod svetlinovo olje uporabljajo za zdravljenje težav s kožo. Prav tako v Veliki Britaniji je svetlin priporočen za zdravljenje ekcemov, vendar pravijo, da pomaga tudi pri srbenju, celjenju ran in dermatitisu. Priporočajo ga ljudem, ki se bojujejo z debelostjo, pa sladkornim bolnikom, ker zmanjšuje nevarnost za diabetično nevropatijo (bolezen živcev), izboljšuje delovanje imunskega sistema in obeta celo pri zdravljenju nekaterih oblik raka.

Ker pomaga pri številnih kožnih težavah, se pogosto uporablja v kozmetični industriji

Svetlinovo olje lahko nanašate na kožo ali ga vzamete kot prehranski dodatek. Danes se svetlinovo olje predvsem v obliki kapsul priporoča pri predmenstrualnem sindromu, ko so prsi občutljive, trebuh napet in boleč, ko se začno boleči krči. V Veliki Britaniji pa je svetlinovo olje potrjeno za zdravljenje drugih ženskih težav, na primer tiste, ki jih povzroča menopavza. Če je vaša koža suha, srbeča, nagnjena k različnim alergijam ali se celo spopadate z luskavico, potem bo svetlinovo olje kot naročeno za vas. Je nesporen kralj v kozmetični industriji, saj vzpostavlja mehko, gladko kožo, utrdi nohte in izboljša kvaliteto las. Ker je bogato z vitaminom E, ki lovi proste radikale, preprečuje nastanek suhe kože, gub, razpok in blaži vnetja, alergijo, prhljaj ter luskavico.

Svetlinovo olje je bogato z maščobnimi kislinami, ki so zelo pomembne za naše zdravje

Notranja in zunanja uporaba svetlinovega olja je zelo uspešna pri atopijskem dermatitisu.

Pomaga pri:

  • ohranjanju zdravega hormonskega ravnovesja,

  • lajša simptome predmenstrualne napetosti,

  • predmenstrualne bolečine v prsih,

  • vročinske valove,

  • potenje med menopavzo,

  • simptome živčnosti in depresije,

  • pri artritisu in revmi…

Sploh v poletnem času je zelo priporočljiva njegova uporaba, saj neguje in nahrani našo kožo, ki je v teh mesecih bolj izpostavljena sončnim žarkom. Prav tako hkrati zaščiti naše oči, sklepe in izboljšuje razpoloženje. Svetlinovo olje je v tujini registrirano za zdravljenje atopičnega ekcema, alergičnega kožnega obolenja in bolečin v dojkah.

Svetlinovo olje lahko dodate tudi vašemu kužku, zmešate ga v hrano ali mu ga nakapljate na smrček, da se oblizne. S tem bo dobil vaš pasji prijatelj lepšo dlako.

VEČ INFORMACIJ PA VAS ČAKA V JULIJSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za naročila pokličite: 080 47 48!

Svetlinovo olje lahko nanašate na kožo ali ga uporabljate kot dodatek.