Jih imate radi?

Ste vedeli, da 3. avgusta obeležujemo (neuradni) DAN LUBENIC? Mnogi si ne predstavljajo poletja brez tega sadeža, saj sladke, slastne in velike lubenice ohladijo in osvežijo v vročih poletnih dneh. Narežite lubenico na rezine, naredite si smuti, sestavite sadno solato, izdolbite jo za sadno bovlo ali v njo natočite pijačo. Celo spečete jo lahko na žaru!

Zakaj je dobro uživati lubenico?

  1. Je dober način za ohranjanje hidracije telesa, kar je izjemno koristno za tiste, ki ne marate pitja večjih količin vode. Visoka vsebnost vode v lubenicah pomeni, da boste vsakič, ko boste zaužili to sadje, dobili dober odmerek vode.
  2. Odpravlja lakoto. Visoka vsebnost vode vam pomaga do občutka sitosti. Zato lahko jeste lubenico kolikor vam je volja in nasitila vas bo. Kombinacija vlaknin in vode, ki je v tem sadežu je zdrava kombinacija, ki nima veliko kalorij.
  3. Še ena pozitivna korist, povezana z lubenico so vse koristne rastlinske spojine in hranila, ki jih vsebuje. Lubenica je eden izmed tistih sadežev, ki imajo zelo malo kalorij a hkrati zelo veliko hranilnih snovi. Zagotavlja tri odstotke priporočenega dnevnega vnosa (PDV) v smislu vitaminov B6, B5 in B1. Ponuja tudi štiri odstotke vašega priporočenega dnevnega vnosa magnezija, pet odstotkov vašega PDV kalija, 18 odstotkov PDV vitamina A in 21 odstotkov vašega PDV vitamina C.
  4. Dobra je za lase in kožo. To pa je zaradi vitamina C in A, ki jih vsebuje ta sadež. Vitamin C pomaga pri ustvarjanju kolagena, ki je beljakovina, ki ohranja vaše lase močne in kožo prožno. Vitamin A je ključnega pomena tudi za zdravo kožo, saj pomaga pri popravljanju in ustvarjanju kožnih celic. Vaša koža je namreč lahko videti luskasta in suha, če nimate dovolj vitamina A.
  5. Odlična je za prebavo. Lubenica vsebuje veliko vode in malo vlaknin, oboje pa je ključnega pomena za zdravo prebavo. Voda pomaga pri učinkovitem gibanju prebavnega trakta, medtem ko lahko vlaknine zagotovijo zadostno količino blata. Če jeste sadje, ki je bogato z vlakninami in vodo, se vam bo vzpodbudilo zdravo in normalno gibanje črevesja, kar pa je pomembno za dobro počutje in nenazadnje za zdravje.

Lubenica velja za najljubše sadje med otroki

Ne glede na to, ali sadje vsebuje več kot 90 % vode ali vas prevzame njen sladek okus, ki eksplodira v vaših ustih z vsakim grižljajem, je to sadje okronano za »najljubše sadje« otrok po vsem svetu. Tudi semena dajejo užitek, saj je pljuvanje le teh marsikje postalo neke vrste tekmovanje med družino, prijatelji in sosedi.

 

Kako pripraviti lubenico na žaru in čaj iz semen lubenice pa si preberite v prihajajoči avgustovski številki revije NARAVA ZDRAVI!

Pripravite jo lahko na nešteto načinov.