Naturopatska pomoč pri krčnih žilah

Naturopatinja ERIKA BRAJNIK, ki sodeluje z revijo NARAVA ZDRAVI, razkriva, kaj pomaga proti krčnim žilam. Te so namreč zelo pogosta težava v tretjem življenjskem obdobju, strokovnjaki ocenjujejo da kar 80% ljudi na svetu ima večje ali manjše težave s krčnimi žilami, po večini so to ženske. Težave se začnejo lahko že zgodi, pri 30 ali 40 letih se, zaradi slabih prehranjevalnih navad in sedečega načina življenja, začne nabirati celulit po nogah.

Mikrocirkulacija limfe je slaba, noge zatekajo, pozna se črta nogavic. Posameznik čuti, da ima noge težke in utrujene. Poletja so bolj naporna kot zime, ker zaradi toplote cirkulacija bolj počasi teče.
Kaj storiti?
Najprej moramo dinamizirati kri, naravno lahko to naredimo tako, da iz jedilnika odstranimo kruh, piškote, potico in testenine -tudi tiste polnozrnate. Bolje je uživati proso in ajdo – pa ne rezance iz tega ampak, kašo.Kri dinamiziramo tudi če uživamo veliko česna in rib – pa ne v konzervi! Ne glede na to koliko česna zaužijemo na dan, če imamo težave s krčnimi žilami moramo odstraniti kruh iz jedilnika vsaj za 2 meseca. Poleg tega je potrebno tudi ojačati vezivno tkivo in žile, da bodo bolj elastične in prožne. To naredimo tako da uživamo sladko hrano – tudi sadje, samo dopoldan in ne popoldan. Sladice škodijo limfo, saj jo zaustavljajo, pa ne samo sladice, tudi sir recimo, ki ima zelo visok inzulisnki indeks ali jogurti.

Tako svetuje, da popoldan uživamo, ribe, stročnice in ogromno zelenjave. Živila ki pomagajo drenaži limfe sta proso, kot prosen kaša in sveži ananas. Proso zaradi silicija, ki pomaga pri drenaži limfe in aktivira mikro cirkulacijo slednje, ananas pa ker vsebuje učinkovino – bromelin, ki tonificira ožilje in pomaga žilam, da postanejo bol prožne in elastične.
Poleg tega pijte čaj koprive, vsak dan 1 liter, ker prečisti kri in pomaga da odvečna voda, ki zastaja v telesu gre iz telesa.
Ajdov čaj popoldan, 2 deci, vam bo pomagal ubit željo po sladkem popoldan.
Za tonifikacijo žil, za žile ki bolijo in so tudi estetko zelo grde za videt pomaga če izvajamo obkladke z organskim silicijem, lahko ga pa tudi pijemo.

Tudi ajda zelo pomaga pri krčnih žilah