Aronija – hitra pomoč za krepitev imunskega sistema

Aronija je znana kot sadež, ki je poln vitaminov, mineralov, najmočnejši naravni antioksidant, ki vsebuje predvsem veliko železa, za katerega smo v tej številki revije že spoznali, kako pomembno je, če trpimo zaradi slabokrvnosti. Aronija blagodejno vpliva na telo, izboljša krvno sliko in nam okrepi imunski sistem.

Aronija za vzgojo ni preveč zahtevna rastlina, saj raste v vsaki zemlji, ki pa mora biti odcedna (voda ne sme zastajati). Potrebno jo je negovati z rednim pletjem plevelov čez celo sezono in spomladanskim redčenjem grmov z izrezovanjem vej. Prav tako je potrebna sprotna obdelava tal medvrstnega prostora oz. mulčenje trave.

100 % matični sok aronije je popolnoma naraven, izdelan brez kakršnih koli dodatkov, brez konzervansov,  z vsebnostjo lastnega sladkorja. Za krepitev imunskega sistema je priporočljivo, da zaužijemo dvakrat dnevno, od 0,3 do 0,5 decilitra soka, obvezno po obroku.

Tropine aronije lahko uporabimo za čaj. Kako si ga pripravimo? Dve žlički tropin prelijemo z 2dcl vrele vode, pustimo stati 15 minut in nato odcedimo. Okus čaja lahko obogatimo z dodatkom medu in/ali limone.

Sušene jagode aronije

Uporabljamo jih kot dodatek v prehrani, najpogosteje jih zmešamo v jogurte, smutije ali različna peciva, vendar ne več kot 1-2 čajni žlički dnevno.