BRESKVA (Prunus persica)

Ni ga poletja brez odličnih, slastnih in tako zdravih breskev, kajneda! Breskve so sorodne slivam, marelicam, češnjam in mandljem. Štejejo se za koščičarje ali koščičasto sadje, ker njihovo meso obdaja lupino, v kateri je užitno seme. Lahko jih jemo samostojno ali dodajamo različnim jedem. Še več, breskve so hranljive in imajo mnogo koristi za naše zdravje, vključno z izboljšano prebavo, bolj gladko kožo in lajšanjem alergij. So pravo zdravo in poletno sadje!

 Zorenje breskev poteka od sredine julija (zgodnje sorte) do septembra. V Sloveniji jih lahko gojimo le v vinorodnih krajih, saj so med cvetenjem zelo občutljive na mraz. Znanih je več sort breskev. Pomemben je čas zorenja, ki loči breskve v dve kategoriji; odvisno od tega, ali se meso pri rezanju drži koščice ali ne. Kostenice, katerih meso se ne loči od koščice, zorijo najprej, medtem ko cepke, pri katerih se meso zlahka loči od koščice, zorijo kasneje.

Kako izbrati prave in jih pravilno tudi shraniti

Breskve so na voljo v številnih sortah – nekatere bele, druge rumene. Bele breskve so slajše, medtem ko so rumene bolj trpke. Pri izbiri breskev je značilno, da čim bolj sladko dišijo, bolj zrele bodo. Poskusite se izogibati rjavkastim, zmečkanim ali nagubanim sadežem, ki so poškodovani ali prezreli. Raje poiščite breskve s trdim ali le rahlo mehkim mesom. Da je breskev zrela in pripravljena za uživanje, lahko ugotovite, ko pritisnete na njeno meso in občutite, da rahlo popusti. Breskve še naprej zorijo, potem ko jih poberemo.

Ker pomagajo pri hujšanju, so pogosta sestavina poletnih shujševalnih diet.

Nekatere prednosti in koristi uživanja breskev:

 • Breskve pomagajo pri prebavi, saj vsebujejo tako topne kot netopne vlaknine;
 • zmanjšajo vnetja;
 • okrepijo imunski sistem;
 • za bolj zdrave oči in gladko kožo.
 • Breskve vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Vsebujejo tudi koristne

rastlinske spojine, kot so antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi vaše telo pred staranjem in boleznijo.

 • Breskve vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov. Vsebujejo tudi koristne rastlinske spojine, kot so antioksidanti, ki lahko pomagajo zaščititi vaše telo pred staranjem in boleznijo.
 • Vsebujejo vlaknine, ki pripomorejo k nemoteni prebavi in spojine, ki lahko pomagajo zmanjšati dejavnike tveganja za bolezni srca, kot je visok krvni tlak, pa tudi ravni trigliceridov in holesterola.
 • Lahko pomagajo ohranjati vašo kožo zdravo z vzdrževanjem vlage in zaščito pred poškodbami sonca.
 • Morda lahko ponudijo breskve nekaj zaščite pred rakavimi celicami in zmanjšati odziv vašega imunskega sistema na alergene, čeprav morajo biti narejene še študije na tem področju.

V tradicionalni medicini breskvine liste uporabljali za zdravljenje glist, motenj delovanja sečil, revme. Nekateri celo pri naglušnosti in kajpada, za odpravljanje slabega zadaha, saj imajo pomirjevalen učinek, znižujejo temperaturo, razstrupljajo, delujejo diuretično…

BRESKVINA MASKA PROTI AKNAM: žlico kuhanih breskev zmešajte z žlico medu in nanesti na prizadeti del obraza, pustite, da učinkuje vsaj 15 minut, nato sperite z vodo.

Breskve so odlično sadje za kuhanje

Breskve same ali v kombinaciji s sladkimi jagodami, kot so borovnice ali maline, naredijo čudovite čevljarčke, drobljence in pite. Nekateri radi konzervirajo breskve, tako da zdržijo še dolgo v zimo, tako da pripravijo breskove konzerve, breskovo salso, maslo z breskovim medom ali celo breskovo omako za sladoled.

S koščicami se ne gre šaliti

Nekatero sveže sadje, vključno s češnjami, slivami, breskvami, nektarinami in marelicami, vsebuje koščice, ki vsebujejo cianidne spojine, ki so strupene. Če po nesreči pogoltnete nekaj koščic, to ne bo povzročilo zastrupitve. Koščice so bolj strupene, če jih zmeljemo/zdrobimo ali žvečimo semena.

Kaj lahko naredite, če imate preveč breskev?

 • Skoraj vse, od začimb in pijač do sladice in zajtrka,
 • porabite prezrele breskve z malo priprave tudi za kakšen liker,
 • zamrznite jih za smutije,
 • naredite sladoled,
 • skuhajte marmelade ali želeje,
 • spečemo jih v drobljencu ali piti,
 • uporabite jih v kruhu ali pecivu,
 • dodajte jih v koščke narezane v vaš jogurt, pinjenec ali kislo mleko,
 • naredite solatni preliv,
 • zmešajte jih v pijače….

Breskve so dobre za prebavo

Ena srednja breskev zagotavlja skoraj 10 % najmanjše dnevne ciljne količine vlaknin. Poleg tega, da vlaknine breskve preprečujejo zaprtje in podpirajo dobro prebavo, pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi. Breskve vsebujejo tudi prebiotike, ki hranijo koristne bakterije v črevesju, povezane z vnetjem, imuniteto in razpoloženjem.

KAKO LAHKO Z NJIMI POŽIVITTE SVOJO KOŽO, OKREPITE VAŠ IMUNSKI SISTEM, POMAGAJO PRI PREBAVI IN NENAZADNJE POMAGALE VAŠIM OČEM…

 VEČ PA SI LAHKO PREBERETE V AVGUSTOVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! ZA NAROČILA POKLIČITE: 080 47 48!

Breskve so vsestransko uporabne