BOROVNICA (Cyanococcus)

Borovnice so grm, ki raste v gozdovih in močvirjih. Listi, peclji in plodovi rastline vsebujejo veliko koristnih snovi in se uporabljajo tako v ljudski kot v tradicionalni medicini. Borovnice lahko zmanjšajo telesno težo, normalizirajo raven glukoze in holesterola v krvi ter odpravijo simptome vnetnih bolezni.
V ljudski medicini se običajno uporabljajo listi rastline, manj pogosto, vejice. Če jih jemljemo peroralno, lahko zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni srčno-žilnega in endokrinega sistema, preprečijo nastanek malignih tumorjev.

Presni borovničev sok je eno najboljših in najnaravnejših sredstev za izpiranje in grgranje. Zdravi afte, vnetje dlesni, angino, katar v grlu. Odpravlja smrad iz ust, zaradi česar naj ga uživajo kadilci. Če ga kadilec redno pije in verižno ne prižiga cigaret, naj bi mu zbujal celo odpor proti kajenju.

Borovnice naj pridno uživajo ljudje:
– ki imajo pogosto utrujene oči,
– tisti, ki veliko presedijo pred računalnikom ali televizijo,
– ki veliko berejo.
– borovničevi listi so zdravilni, saj poparek iz posušenih borovničevih listov znižuje raven sladkorja v krvi. Nabirajo se mladi listi, še preden borovnice       dozorijo.

Tinktura se uporablja za zniževanje holesterola v krvi, zdravljenje debelosti in sladkorne bolezni tipa II.

Čaj iz borovničevih listov se pogosto uporablja za zdravljenje nalezljivih in vnetnih bolezni ustne votline in prebavil.
Pravilna prehrana je ena glavnih sestavin pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Listi borovnic pri sladkorni bolezni ne pomagajo samo znižati krvnega sladkorja, temveč tudi izboljšajo imunost.
Listi in jagode borovnic imajo nizek glikemični indeks – le 28 enot. Zato so tisti bolniki, ki so uživali borovnice za sladkorno bolezen, opazili zmanjšanje koncentracije glukoze in njeno vzdrževanje na normalni ravni.
To jagodičje je še posebej koristno za ljudi, ki jim grozi sladkorna bolezen tipa 2, in za tiste, ki imajo preddiabetično stanje.

Rastlina vsebuje veliko koristnih snovi:
vitamin C,
vitamin E –
bioflavonoide,
karotenoide,
kalij, ki spodbuja odvajanje vode iz telesa;
kalcij,
železo,
fosfor,
mangan, ki vpliva na lepo kožo, na dober spomin in proti bolečinam v sklepih;
magnezij,
pektin – vodotopno vlaknino, ki ureja prebavo.

Izvleček borovničevih listov vsebuje antioksidante, ščiti pred škodljivimi vplivi okolja, lajša vnetja in draženje kože, poleg tega pa je zelo koristen tudi za srce. Borovnice ugodno vplivajo na vid, blagodejno delujejo na ledvice in črevesje ter uravnavajo krvni sladkor. Poleg tega bo borovničev list pomagal pomiriti živčni sistem in se zelo dobro spoprijeti s stresom..

Borovnica je vsestransko uporabna