Čiste roke, čista koža, zdrav človek

Če želimo imeti zdravo kožo, se moramo vedno boriti proti kožnim boleznim in v tem primeru je dobro, da vemo, kako deluje koža, kako se odziva na zunanje vplive, da lahko preprečimo vsa bremena, ki ji jih nalagamo nevede, saj pogosto tudi sami ustvarjamo za kožo zelo obremenjujoče pogoje.

Za začetek svetujemo, da prisluhnemo in si zares v našo zavest vcepimo staro resnico, ki drži še danes –  čiste roke, čista koža, zdrav človek. To resnico skušajmo upoštevati z enako doslednostjo kot se borimo proti nadležnim muham. Te med drugim prenašajo klice trebušnega tifusa, griže in kolere, pa tudi vse druge črevesne bolezni. Tem okužbam smo izpostavljeni predvsem poleti, ko vam na srce polagam posebno previdnost. Veliko krat pa si škodimo tudi sami, z neupoštevanjem osnovnega bontona. Okužbe prenašamo s kihanjem in drugimi telesnimi izločki, ki jih nevljudno trosimo po naši okolici. Predvsem, če si ne zaščitimo ust. Takrat vede ali nevede širimo bolezenske klice, širimo kugo, jetiko in razno razne viroze.

Zakaj toliko poudarjamo čistočo rok? Ker so prenašalci raznih bolezni tudi insekti. Pa še nekaj. Pazimo tudi na čistočo predolgih nohtov, saj lahko v nasprotnem primeru raznašamo kožne bolezni, ki se sicer začnejo z močnejšim srbežem, nadaljujejo pa se lahko v obliki težkih bolezenskih zapletov, posledica katerih so krastavost kože, tvori, kožni ognojki, v najslabšem primeru nastanejo težka podkožna vnetja.

Čaj

Za dvig imunskega sistema pijemo čaj iz orehovih mladih listov, krvomočnice in materine dušice.