Pri prehladih priporočamo rdečo redkvico

Malce nenavadno, kajne? Ampak dokazano. Rdeča redkvica pomaga pri kroničnih obolenjih dihalnih poti in deluje kot naravni respirator. Snovi v rastlini pospešujejo izločanje sluzi iz dihalnih organov, zato se jo priporoča vsem, ki imajo pogoste okužbe dihalnih poti in vnetja sinusov, kakor tudi tistim z astmo ali bronhitisom.Priporočamo vam, da si pripravite sirup, ki vam bo pomagal pri izkašljevanju.

Za pripravo sirupa potrebujemo rdeče redkvice, gozdni ali smrekov med in sok limone. Rdečo redkvico očistimo in jo čim bolj na drobno narežemo. Zatem jo prelijemo z gozdnim ali smrekovim medom in sokom limone. Vse skupaj dobro premešamo in pustimo stati približno 5 ur. Zmes nato izcedimo in pridobljeni sok pijemo po žličkah večkrat na dan.

Vitamini, minerali in vlaknine iz rdeče redkvice izboljšujejo kardiovaskularni sistem, ker preprečujejo diabetes, zmanjšujejo holesterol in uravnavajo raven sladkorja v krvi ter krvni tlak. Rastlina vsebuje sestavine, ki uravnavajo proizvodnjo bilirubina, zaradi česar je odlično živilo v boju proti zlatenici.

Pozor

Rdeča redkvica vsebuje rafanol, snov, ki močno napenja, zato morajo pri njenem uživanju biti previdni tisti, ki imajo občutljiv želodec ali črevesje.