Zadnji dan v septembru je posvečen zlatemu olju

Olivno olje je zlati standard vseh olj. Polno je antioksidantov in enkrat nenasičenih maščob – ki je ena izmed bolj zdravih maščob, ki jo vsak potrebuje v svoji prehrani. Zato ne čudi, da mediteranska dieta velja za najbolj zdravo prehrano.

Zgodovina ekstra deviškega oljčnega olja
Odkar je prvi ameriški predsednik, “gurman”, Thomas Jefferson razglasil, da je “… oljka zagotovo najbogatejše darilo nebes…” in označil oljčno olje za “življenjsko nujnost” (skupaj z vinom in knjigami), je bilo oljčnemu olju usojeno, da praznuje svoj dan. Oljčno olje ima samo po sebi bogato zgodovino, ki sega 6000 let nazaj ali morda celo več, ko so oljko gojili in razširili iz Male Azije v sredozemske regije, po katerih je zdaj znana. Skozi stoletja se olive niso uporabljale samo za pripravo hrane, ampak tudi v kulturne, verske in celo lepotne namene.
Ekstra deviško oljčno olje je najvišja kakovost oljčnih olj, pridobljenih z mletjem in stiskanjem oljk, brez uporabe toplote ali kemikalij v procesu ekstrakcije. Zaradi tega je še posebej čisto in tudi zelo dobro za zdravje. Običajno je temnejše barve kot običajna oljčna olja, s temno rumenim ali zelenim odtenkom, zaradi česar ga nekateri imenujejo “tekoče zlato”. To olje ima značilen okus, za katerega nekateri menijo, da daje nekoliko pikanten pridih.

Slovenska Istra eden najbolj severnih predelov, kjer še uspeva oljka.

Odkar je sredozemska prehrana prišla v središče pozornosti, mnogi ljudje iščejo ekstra deviško oljčno olje, ki jim daje dodatno spodbudo za okus hrane in tudi za njihovo fizično zdravje.
Postopek mora potekati ročno ali s posebnimi mehanskimi pripomočki, ki zagotavljajo čim večjo nepoškodovanost plodov in s tem tudi kakovostnejše olje.

Se lahko segreva?
Čas segrevanja oljčnega olja naj bo čim krajši, da se ohrani čim večji delež zdravju koristnih bioaktivnih spojin – polifenolov in vitamina E.
Nekaj koristi uporabe ekstra deviškega oljčnega olja:
• pomaga srcu, da je bolj zdravo,
• lahko prepreči kap,
• izboljša ton kože in naredi lase bolj voljne in gladke,
• je pravi tretma za vašo kožo, tudi ustnice
• antioksidanti iz oljčnega olja preprečujejo rast nenormalnim celicam v telesu,
• umirja vnetja,
• pomaga prebavi,
• izboljša spomin in pomaga pri boljšemu razpoloženju,
• odpravlja lasne uši,
• uravnava krvni sladkor in pomaga pri sladkorni bolezni,…

SUHI LASJE?
V hladnih dneh negujte lase s tem oljem tako, da ga dobro nanesete na lasišče, pokrijete s kakšno kapo, pustite dobro uro, nato pa lase umijete kot ponavadi.

Tako zdravo, vsestransko in tako zelo dobro.