Verjetno ena najbolj vsestranskih začimb in dišavnic na svetu
Veste kaj je to? Danes (23. septembra) obeležujemo njegov dan! Je kulinarično zelišče ali družina zelišč iz Bližnjega vzhoda, uporablja pa se tudi za izdelavo istoimenske mešanice začimb. V njej so popečena sezamova semena, bazilika, timijan, majaron, origano, kumina, koriander, sol...pomaga okrepiti kosti, pomiri vnetje, vzpodbudi metabolizem in izboljša razpoloženje. Posušen za’atar ima zeliščni in eksotični okus. Zaradi sezamovih semen je nekoliko oreščkov in hrustljav, pa tudi pikanten. Je bolj subtilen kot drzna zelišča, kot sta rožmarin ali severnoameriški timijan.
Komponente Za’atar modulirajo črevesno mikrobioto, oksidativni stres, kronično vnetje in debelost, dober je za želodec. Pomaga lahko pri čiščenju želodca, dober je pri razdraženosti in pomaga tudi pri odpravljanju plinov. Ostale dobre koristi: izboljšan spomin, povečana cirkulacijo, izboljšano razpoloženje, dvig energije itd.
Kako narediti svojo mešanico kar doma?
Sestavine:
- ¼ čajne žličke ali več kosmičev čilija
- ½ čajne žličke soli
- ena žlica praženih sezamovih semen
- ena žlica mletega koriandra
- ena žlica mlete kumine
- ena žlica posušenega in zdrobljenega timijana
Postopek:
- Vzemite majhno skledo in zmešajte vse sestavine.
- Preprosto ga shranite v nepredušni posodi.
- Za najboljši okus popražite cela semena koriandra in kumine, dokler ne zadišijo, nato pa jih zmeljite. Če pa nimate celih semen, jih lahko preprosto nadomestite z zmletimi začimbami.
Obstaja veliko različnih načinov, kako lahko uporabite to mešanico začimb! Lahko je prisotna v vsem, od omak, ki jih postrežete, do mesa, juh, pic, pit,… Ena jed, ki je enostavna in bo zagotovo zelo prijala, je pečen piščanec. Vse, kar morate storiti, je, da spečete piščanca na običajne način, vendar ga prekrijete z mešanico začimb, kar mu bo dalo svojevrsten okus.