Enostavno, domače, hitro in učinkovito

Kašljanje, suh, pekoč in čuden občutek v grlu … in ne morete se dodobra izkašljati? Potem pa mrzel zrak zunaj, v stanovanju topel, nič prav vam ne prija. Še najbolj je kašelj nadležen na sestanku, v šoli, v službi in nič ne pomaga? Morda pa preizkusite domač recept in si sami pripravite pastile proti kašlju, za katere ne potrebujete kuharskih veščin in vihtenja kuhalnice, pri katerih bi stali več ur za štedilnikom.

To lahko uporabljate za začasno lajšanje simptomov, kot so vneto grlo, draženje grla ali kašelj (na primer zaradi prehlada). Deluje tako, da daje občutek hlajenja in poveča slino v ustih. Ko boste pastilo zaužili, jo pustite, da se počasi raztopi v ustih in šele nato pogoltnite raztopljeno tekočino skupaj s slino. Ne žvečite ali pogoltnite celo pastilo, saj ne bo nobenega efekta. Običajno se uporablja vsaki 2 uri po potrebi.

HITRA POMOČ: Grgranje mlačne slane vode bo v veliki meri pomagalo zmanjšati draženje v grlu. To ponavljajte štiri do petkrat na dan, da pomirite grlo. Limona in med sta znana po tem, da blažita vneto grlo. Limona tudi pomaga odstraniti odvečno sluz, med pa s svojo mehkobo prekrije grlo.

Če imate vneto grlo, ki traja več kot 2 dni, ali kašelj, ki traja več kot 7 dni ali se ponavlja, se pojavijo simptomi z zvišano telesno temperaturo, glavobolom, izpuščajem, oteklino, slabostjo ali bruhanjem, pojdite k svojemu zdravniku.

KAKO NAREDITI DOMAČE KAPLJICE PROTI KAŠLJU?

  1. Medene pastile lahko pripravimo iz skodelice rjavega sladkorja in pol skodelice vode. Vodo in sladkor vlijte v posodo, dobro premešajte in postavite na štedilnik. Ko mešanica začne vreti, jo spet premešajte, zmanjšajte ogenj in pustite vreti še 15 do 20 minut.

  2. Mešanico nato ohladite na sobno temperaturo in vanjo vmešajte žlico sveže stisnjenega limoninega soka, žlico medu, po želji pa še cimet, mlete klinčke ali nariban ingver. Še toplo mešanico nato v obliki krogov – bonbonov – pokapajte na peki papir. Bonbone za konec, da se ne sprimejo skupaj, še posipajte s sladkorjem v prahu.

Pastile uporabljajte po potrebi, počasi jih uživajte, ko želite pomiriti vneto grlo ali kašelj.

ŠE VEČ RECEPTOV PA V OKTOBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI, KI BO KMALU IZŠLA! NAROČITE SE: 080 47 48.

Pastile lahko pripravite tudi samo iz treh sestavin.