Eno jabolko na dan …

Jabolko vsebuje od 76 do 91 % vode, od 0,3 do 0,6 % maščob, od 0,2 do 0,4 % beljakovin in od 6,1 do 14,8 % sladkorjev. Ima malo kalorij in ne vsebuje nasičenih maščobnih kislin ali holesterola. Ker so jabolka zelo bogata z vlakninami, pomagajo pri preprečevanju nalaganja holesterola v črevesju. Vlaknine v jabolku ščitijo sluznico debelega črevesja pred strupenimi snovmi in se vežejo s kemikalijami, ki povzročajo raka.

Zaradi hitre prebavljivosti so jabolka odlična pri dojenčkih, ki prehajajo na gosto hrano. Njihova priprava je zelo preprosta, so okusna, hranljiva in zdrava ter se odlično podajo v kombinacijah z zelenjavo in žitaricami.

Jabolko je vsestransko zdravilo.

  • Ob težavah z neutrjenimi dlesnimi bo pomagalo, če bomo dnevno pojedli eno ali dve jabolki z olupkom. Dlesni bodo sprva morda krvavele, vendar se bo njihovo stanje sčasoma izboljšalo. Pri čiščenju zob in dlesni uporabljajte zobno nitko in ustno vodo proti vnetju, da se bodo poškodbe hitro umirile in dlesni utrdile.
  • Jabolka imajo pomirjajoč učinek, še posebej če jih bomo zmešali z medom. Naš spanec bo boljši.
  • V kozarcu zmešajmo 2 žlički jabolčnega kisa, žličko medu in košček kvasa. Če bomo pripravek pili na tešče, se bo naša odpornost okrepila in izboljšala se nam bo koncentracija.
  • Platnene krpe, namočene v jabolčni kis, bi naj pomagale pri revmatičnih bolečinah v sklepih.
  • Pečena kisla jabolka pomagajo pri bolečinah v prsih in kašlju.

Še več o zdravilnih učinkih jabolka si preberite v septembrski številki revije Narava zdravi.

Za boljšo prebavo

Uživajte pečena ali kuhana jabolka (jabolčni kompot).