EVKALIPTUS (Eucalyptus)

Obožujejo ga koale, glede na višino so posajeni primerki evkaliptusa še učinkovita ovira pred vetrom, sicer pa se uporablja pri težavah s prehladom, bolečinami, visokim krvnim tlakom in pri celjenju ran. Najdemo ga v številnih žvečilnih gumijih, zobnih pastah in ustnih vodicah ter drugih kozmetičnih pripravkih, med drugim je učinkovit tudi pri odganjanju komarjev.

Evkaliptus tudi evkalipt je okoli 40 metrov visoko eksotično drevo, najvišje v skupini listnatih dreves. V rod evkalipt spada več sto različnih vrst rastlin, ki se po velikosti razlikujejo, vse od grmovja in do več deset metrov visoko. Njihova domovina sta Avstralija in Tasmanija, umetno pa jih gojijo tudi v Sredozemlju.

Močno naravno razkužilo
Iz evkaliptusovih listov pridobivajo eterično olje, ki je močno naravno razkužilo. Zadnje čase pa so vse bolj priljubljene vejice evkaliptusa, ki se uporabljajo za dekoracijo šopkov in tisti v loncu, ki običajno služijo kot dekoracija stanovanja. Iz njih izdelujejo papir in celulozo ter čaj, ki deluje antibakterijsko in se uporablja za lajšanje simptomov prehlada.

Ne pretiravajte
Pogosti neželeni učinki evkaliptusa vključujejo alergijske reakcije. Če se olje jemlje peroralno, pa se lahko pojavijo tudi: bolečine v trebuhu, modra obarvanost koža, zasoplost, težave s koordinacijo, nizek krvni tlak, nepravilen srčni utrip (aritmija) in odpoved več organov. Zato z uporabo evkaliptusovega olja ne pretiravajte.

Zdravilni učinki
Če imate zamašen nos in ne morete nehati kašljati, lahko simptoma umirite tudi z uporabo evkaliptusovega olja. Sestavina evkaliptol pomaga razgraditi sluz in sprostiti dihalne poti, zato je okrevanje lahko krajše in lažje. Poleg tega tudi omili bolečine.

INFUZIJA
Za pripravo dobre infuzije potrebujemo:
– pol žlice listov evkaliptusa,
– 1 žlico sleza,
– 1 skodelico vode.
Celoten pripravek pustimo 10 minut, da se infuzira, s pokrito skodelico in pijemo še vroče, da razbremenimo dihala in pomirimo nelagodje v primeru okužbe sečil.

VEČ V NOVEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!

Čaj, olje ali inhalacije za lažje izkašljevanje.