Izmenična kopel proti migreni in glavobolu

Po izkušnjah, ki si jih je z leti z delom z bolniki nabral Sebastian Kneipp, je ena najuspešnejših vodnih terapij izmenična kopel za noge, predvsem ko gre za motnje krvnega obtoka in prekrvavitve pa tudi pri nihanju krvnega tlaka in nihanjih vegetativnega živčevja. Če imamo težave z glavobolom, migreno ali motnje pri spanju, če imamo hladne noge in nizek krvni tlak, potem je čas, da se odločimo za izmenično kopel nog. Vendar pozor, če imate diabetično stopalo ali krčne žile, potem ta terapija ni najbolj primerna za vas.

Za pripravo te terapije potrebujemo dve vedri. Eno napolnimo s hladno vodo, ta ne sme presegati 18 stopinj Celzija, drugo pa s toplo, ki naj bo med 36 in 38 stopinjami Celzija. Vode v obeh vedrih oziroma posodah naj segata do sredine meč.

Noge najprej za 5 minut namočimo v toplo vodo, nato pa jih še za 6 do 15 sekund potopimo v mrzlo vodo. Postopek ponovimo enkrat ali dvakrat, odvisno od našega počutja. Po končani kopeli si nog ne brišemo, temveč jih samo otremo z dlanjo ter si obujemo nogavice oziroma z gibanjem poskrbimo, da nam je v noge toplo.

 

Več o vodnih kopelih preberite v 48. številki revije Narava zdravi.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor