NARAVNA POMOČ PRI OPEKLINAH V KUHINJI

Ko goduje sveti Florijan, zavetnik gasilcev, v maju obeležujemo svetovni dan gasilcev. Teh je pri nas v Sloveniji veliko in opravljajo plemenit in hvalevreden poklic. Nesreča, žal, nikoli ne počiva. Tudi v kuhinji ne, ko se kaj rado zgodi, da se polijemo z vročo tekočino ali opečeno na štedilniku, z likalnikom ipd. Kaj storiti, da bi uplahnili opekline in preprečili nadaljnje težave?

Takoj ko smo povzročitelja odstranili, je pomembno, da pričnemo poškodovano področje ohlajati ter spirati. Pri tem se poslužujmo pravila številke 15 (ohlajamo 15 minut z vodo temperature 15 °C). Curek vode ne sme biti premočan, voda pa ne ledeno mrzla. Če so prisotni mehurji, jih ne prediramo. Nujno medicinsko pomoč poiščemo, kadar: je opečena koža suha in usnjata, opekline obsegajo površino več kot osem centimetrov ali pokrivajo pomembna področja, je koža zoglenela ali ima zaplate bele, rjave ali črne barve, opekline segajo globlje v tkivo, kadar je je povzročitelj električni tok ali kemična snov…

Gel aloe vere, ribja mast, med in surovi krompir
V kolikor se želite izogniti brazgotinam, po hlajenju z vodo rano namažite z gelom aloje vere ali z ribjo mastjo, saj le ta vsebuje veliko vitaminov A in D, ki spodbujata celjenje in obnavljanje kože. Če ni ne enega ne drugega pri roki, bi naj pomagal tudi domač med, ki blaži bolečino. Velikokrat pa pomagajo tudi obloge iz surovega krompirja. Na opeklino ga položite narezanega na približno centimeter debelo in pustite učinkovati kakšno dobro uro.

Zelje, ognjič, sivka in šentjanževka
Enostavna pomoč, ki je takoj pri roki, je enostavno kislo zelje, saj vsebuje veliko vitamina C. Če ga nimate, velja tudi surovo, le da ga morate prej potolči z valjarjem. Pri ranah in vnetjih blažilno učinkuje tudi vsestransko ognjičevo mazilo.

Kamilična krema tudi pomaga ali pa obveza iz krpe, ki jo namočite v razredčeno in destilirano raztopino izvlečka virginskega nepozebnika. Pomaga tudi čaj iz ognjiča, endivije ali bezgovih jagod.

Več pa v majski številki revije NARAVA ZDRAVI!

Pri hlajenju si lahko pomagate tako s kislim kot surovim zeljem