PAPRIKA (Capsicum annuum)

Poznamo jo v vseh njenih barvitih odtenkih. Od zelene, rumene, rdeče, oranžne, temno vijolične do temno rjave. Bolj kot je temne barve, bolj bogata je z vitamini in minerali. Najbolj razširjena pri nas je sladka sorta. V prahu je dobrodošla kot dodatek golažu, pečenemu piščancu, krompirju, brbončice pa razvaja tudi sveža, v solati, sendviču, vložena ali popečena na pici z drugo zelenjavo. Začetek poletja nam paprika naredi lepši, bolj hrustljav, zabaven in zdrav, saj lahko njene sveže plodove pohrustamo kar na vrtu. Pomaga pri zmanjševanju holesterola v krvi, pri sladkorni bolezni in obnovi telesnih celic. Vse to je ona – prava eksplozija vitaminov.

Med sabo jo ločimo tudi po okusu; sladka, pol-ostra in ostra ter po obliki in velikosti, sicer pa se danes v svetu vzgaja približno 50 različnih vrst paprik. V naši kulinarični kulturi je najbolj priljubljena sladka sorta, sicer pa jo prav zaradi užitnih in aromatičnih plodov gojimo kot zelenjadnico.
Evropejci so bili tudi tisti, ki so poskrbeli za ime, kot ga uporabljamo danes; beseda paprika izvira iz grške besede pipari, ki pomeni »črna začimba«.

Vitaminska bomba
Paprika je izvrsten vir vitaminov A, C in B6, dober vir prehranskih vlaknin, vitamina B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotenat), B9 (folacin) ter vitamina K, mangana in magnezija. Bolj je paprika zrela, višja je raven vitaminov in mineralov. Paprika vsebuje štirikrat več vitamina C kot pomaranče. Zaradi ogromno vitaminov spada med super živila. Odlična je kot zaščitnica vida, saj oko ščiti pred škodljivim sevanjem UV-žarkov in nočno slepoto.
Kot zanimivost pa še to: pekoča paprika je med drugim tudi kot glavna sestavina plinskih razpršilcev, saj kot naravna sestavina ne poškoduje oči za razliko raznovrstnih solzivcev.

MASKA
Za sijočo in zdravo kožo lahko naredite masko iz sveže ali sušene paprike, pomešane z eno žlico medu. Nanesite jo na obraz in dekolte ter pustite 20 minut, da deluje, nato sperite z mlačno vodo.
To živilo je odlično tudi za nego las. Vsebuje vitamin B6, ki pomaga pri preprečevanju izgube las in večje količine železa, prispeva k boljši cirkulaciji lasišča in posledično k hitrejši rasti las. Papriko v prahu pa lahko dodate v mali količini kani za lase za bolj intenziven rdeč pigment.

Še več pa preberite v majski številki revije NARAVA ZDRAVI!

Iz nje si lahko pripravite celo masko ali tinkturo!