Kaj narediti, da bodo ledvice ostale zdrave

Čeprav se jih, dokler ne nastopijo težave, skorajda ne zavedamo, so ledvice eden najpomembnejših organov v našem telesu. So nekakšen visokozmogljivi filter, ki poskrbi, da se izločijo snovi, ki telesu v ničemer več ne koristijo. Ledvice skrbijo za to, da se iz telesa izločijo ostanki zdravil, strupi, nikotin, kofein, skratka vse tisto, kar telo ne posrka oziroma ne uporabi za svoj razvoj in delovanje. Med te odpadne snovi pa sodi tudi seč oziroma sečnina. Poleg tega ledvice uravnavajo ravnovesje med vodo in soljo v našem telesu in zadržujejo v telesu snovi, ki jih telo potrebuje, glede na potrebe telesa pa uravnavajo tudi izločanje vode in soli. V filtru ledvic pa se zadržijo tudi beljakovine, aminokisline in ogljikovi hidrati. Poleg tega so ledvice pomembne tudi zato, ker uravnavajo ravnovesje kislin in baz, ki vplivajo na kakovost krvi. Pri zdravem človeku mora biti ta rahlo bazična in ne kisla. Poleg tega so ledvice pomembne tudi zaradi hormonskega ravnovesja, saj proizvajajo, uravnavajo in razgrajujejo hormone. V ledvicah nastaja tudi aktivna oblika vitamina D. Dokler so torej ledvice zdrave, o njih pravzaprav ne razmišljamo kaj dosti, saj jih ne vidimo in ne čutimo. Če pa ne delujejo prav, se začnejo velike težave.

Ingverjevo mleko proti ledvenim boleznim

Štiri žličke naribanega ingverja damo v kozarec hladnega mleka in počasi zavremo. Odstavimo in pustimo pet minut, nato precedimo. Pripravek pijemo dvakrat na dan po požirkih.

Čaj za odvajanje vode in čiščenje ledvic

Naš sodelavec Borut Cerkvenič je za težave z ledvicami zmešal kar nekaj odličnih čajev, ki pomagajo pri vnetju ledvic. Eden od teh je naslednji:

Za čaj, ki nam bo pomagal pri odvajanju vode in čiščenju ledvic, potrebujemo čajno mešanico, ki jo bomo naredili iz 30 g zeli njivske preslice, 10 g šentjanževke in po 20 g listov peteršilja in koprive ter zeli navadne zlate rozge. Čajno žličko te mešanice bomo prelili z 2 dl vrele vode in pustili stati 10 minut. Potem bomo čaj precedili in ga, ne da bi ga sladkali, pili trikrat na dan po skodelico.

 

Več receptov: 59. številka revije Narava zdravi, rubrika Da nas ne bi presenetilo

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor