Kako krepiti pljuča?

Terapevtka naravnega zdravljenja Darja Mežan na osnovi tradicionalne kitajske medicine pravi, da so pljuča povezana s črevesjem, kjer je sedež imunskega sistema. Če je biopotencial pljuč šibek, je posledično šibko tudi črevesje (in nasprotno), kar pomeni, da je šibek tudi imunski sistem. Ko so pljuča in posledično črevesje šibka, smo dovzetnejši za vse vdore virusov in bakterij, ki nam povzročijo bolezni, ki nas obidejo, ko je naš imunski sistem močan in jim ne dovoli da se razrastejo v našem telesu. Poslabšati oz. nastati utegnejo tudi bolezni, povezane z energijskim delovanjem pljuč: težave s kožo (luskavica, atopični dermatitis, izsušenost kože, las in sluznice), astma, dispneja, prehlad, gripa, bronhitis, pljučnica, kašelj, hiperventiliranje …

Po tradicionalni kitajski medicini pljučem pripada čustvo žalosti in melanholije. Ko imamo težave s pljuči, nas pogosto lahko spremljajo težave s prebavo, kot je zaprtje ali diareja (prepogosto odvajanje). Oseba, ki se lahko prepozna v vsem naštetim, ima šibka pljuča. Lahko pa gre zgolj za energetski primanjkljaj pljuč in so ta fizično, kot organ, še nepoškodovana. V obeh primerih pljuča potrebujejo krepitev.

Čas pljuč je med tretjo in peto uro zjutraj, čas debelega črevesja pa med peto in sedmo uro zjutraj. Bodite pozorni, če se v tem času prebujate, kašljate ali ste nemirni. S tem vam telo sporoča, da je prišlo do neravnovesja v enem ali v obeh organih. Do tega lahko pride zaradi nakopičene nepredelane žalosti, neravnovesja energij, neprimerne prehrane ali zasluzenosti. To pomeni, da se velja posvetiti krepitvi in predelovanju negativnih čustev ter poskrbeti za spremembo prehrane in primerno gibanje.

Ko bodo pljuča spet močna, bo:

  • močan naš imunski sistem,

  • koža bo čistejša in bolj sijoča,

  • počutili se boste močne.