V razmerah epidemije pazite, da ne zaboli zob

Zeliščar Stanko Zemljak je pobrskal po svoji zaprašeni skrinjici modrosti ljudske medicine in vam pripravil recept za domačo zobno pasto. Pravi sicer, da nam “danes nam preko televizijskih ekranov ponujajo različne zobne paste, ena je boljša od druge, ščetke za zobe, ki pričarajo filmske nasmeške s tako lepimi, zdravimi zobmi – človek dejansko vidi samo nasmeh in bleščečo belino. Pa vendar je to vse iluzija. So ljudje, ki ne bodo imeli nikoli tako belih zob, ne glede na to, koliko si jih ščetkajo, saj vsi ljudje pač nimajo belih zob. Stara ljudska resnica je vedno učila: ‘Ne glej na barvo zob, ampak imej raje skrb, da si jih redno čistiš, skrbi za čistočo v ustih.’ Ne pozabimo na stari rek, ki pravi, da si človek zjutraj umiva zobe za lepoto, zvečer pa za lastno zdravje.”

Prav v razmerah epidemije, ko so nam zobozdravniki na voljo le za nujne primere, je priporočljivo, da tudi skrbi za zobe namenimo posebno pozornost in poskrbimo, da zob ne zaboli – predvsem zaradi neustrezne ustne higiene. Izdelajte si svojo zobno pasto, ki temelji na zeliščih in vas bo obvarovala pred nenadnimi zoboboli.

Domača zobna pasta

Potrebujemo:

  • 30 g suhih listov žajblja, ki jih zdrobimo v prah
  • 30 g listov rožmarina, ki jih prav tako zdrobimo v prah
  • 40 g oglja iz lipovega lesa, ki je fino presejano

V pečici sušimo tako dolgo, da kos (približno 40 g) belega kruha zogleni. Dodamo tudi 5 g nageljnove žbice. Dobro zmešamo in dodamo še 30 g sode bikarbone in 30 g glicerina. Dobro pomešamo, da dobimo mehko pasto, ki preprečuje zobno gnilobo.