Zdravilne skrivnosti navadne lipe

V ljudski medicini se cvetovi navadne lipe uporabljajo kot pomirjevalo pri blagih psihičnih napetostih in stresu. Uporabna je pri preprečevanju in zdravljenju gripoznih obolenj, saj lipove sluzi blažijo vzdraženo sluznico pri vnetju grla. Pripravki se uporabljajo tudi pri visokem krvnem tlaku, saj bi naj širili žile in na ta način odpravljali obloge v krvnih žilah. Če ste bili v mladosti na obisku pri babici in ste ji potarnali, da vas boli glava, vam je prav gotovo postregla topel lipov čaj, s katerim vam je želela olajšati glavobol.

Ljudska modrost pa se ne konča pri cvetovih. Pravi zaklad je tudi les. Predvsem beljava, torej novi les v nastajanju. Pripravke iz njega so uživali kot pomoč pri žolčnih kamnih, prebavnih motnjah in napenjanju. Nekoč so za zdravljenje čirov in ran uporabljali lipovo listje, vendar se danes tega načina ne uporablja več. Opustila se je tudi uporaba lipovega oglja, ki so ga včasih uporabljali pri črevesnih obolenjih.

Pri pikih žuželk

Če tinkturo navadne lipe na osnovi beljave razredčite, boste dobili učinkovito sredstvo, ki bo pomirilo vašo kožo po žuželčjem piku. Sredstvo se obnese tudi pri težavah z razpokano kožo. Prizadeti del večkrat na dan premažemo, za še boljšo učinkovitost pa sredstvu primešamo borovo kislino.