Kako pozdraviti golšo?

Vzrok za nastanek golše se skriva v zadnjem režnju žleze hipofize, ki primeru povzroča, da telo ne presnavlja joda in telo pahne v neravnovesje. Tireoidna žleza (ščitnica) je glavno skladišče in gojišče joda, ki ga telo še kako potrebuje v primeru porušenega imunskega sistema. Če ta deluje premalo, se poveča in poskuša delovati v isti meri kot takrat, ko je bila zdrava. Ščitnica deluje enako kot žleza prostata.

Nekoč so golšo zdravili z obkladki. Te so naredili po naslednjem postopku. Gazo ali brisačo so namočili v vroč in močan zavretek iz hrastovega lubja, jo ovili okrog vratu in preko nje zavili še suho brisačo. Takšen ovitek se obnavlja na vsake pol ure in uporablja največ 6-krat na dan. Ovitek bo pričel spodbujati kri, da bo ta stekala v glavo, zato moramo noge od kolen navzdol eno minuto oblivati z mrzlo vodo, da bo ta ostala tudi v spodnjem delu telesa. Z ovitkom okrog vratu se je za pol ure potrebno odpraviti v posteljo.

Pomagate si lahko tudi s smrekovimi vejami, iz katerih pripravite močan prevretek, katerega vlijete v kad k preostali vodi, v kateri odležite vsaj pol ure. Po taki kopeli se hitro, za največ eno minuto, odpravite pod mrzel tuš in zatem odidite v posteljo. Pri golši lahko tu in tam zaužijete jedilno žlico olivnega ali šentjanževega olja.

Za masažo golše si naredite domače mazilo. Vzemite rdečo metliko (Artemisia euphrasia) in repno perje ter ju na drobno zrežite in vmešajte v domači »špeh«. Dobili boste mazljiv pripravek, s katerim si nežno masirajte golšo.

Masaža z brinjevcem

V 2 dcl dodajte kafro, ki jo kupite v lekarni. Pripravek morate pretresti pred čisto vsako masažo. Po opravljeni masaži golšo ovijte z vročo brisačo in jo pustite kot obkladek delovati pol ure. Če boste masažo redno ponavljali, bo golša sčasoma izginila.