Tako zdravilna je tavžentroža

Tavžentroža spada v rod encijanov in je zares rastlina za tisoč skrbi. V rastlini so predvsem pomembne grenčine. Cvet vsekakor lahko namočite v alkohol. S tem boste pridobili pripravek, ki bo lajšal želodčne težave in pomagal pri slabi prebavi, gastritisu, napihnjenosti itd. Vendar tukaj ne govorimo o šilcu popitega pripravka, saj si boste s tem le še povečali kislino v želodcu. Zadostuje že 10 do 15 kapljic, ki jih zmešate v mlačni vodi ali v toplem grenkem čaju.

S tavžentrožo si lahko pomagate tudi pri hujšanju. Ljudje dandanes zapravijo veliko denarja, da bi shujšali, ne vedo pa, da jim lahko pri tem pomaga ta čudežna rastlina. Ko se vas loti lakota, nakapajte 30 kapljic tinkture, to je približno ena kavna žlička, v 1,5 decilitra hladne vode. Vse skupaj zmešajte in po požirkih popijte. Apetit se vam bo zmanjšal.

Iz tavžentrože si lahko pripravite tudi čaj, vendar rastline pri pripravi ne smete popariti. Ščep rastline preprosto vsujte v 3 decilitre hladne vode in pokrit kozarec pustite stati čez noč. Zjutraj pripravek premešajte, da se grenčina dobro izloči, in ga precedite. Pripravek pijete hladen, saj bi s parjenjem rastline vse njene zdravilne učinkovine ušle skozi paro, ostala pa bi le grenka voda, ki ni zdravilna.

Odpravlja tudi glivice

Pri težavah z glivicami si lahko iz tavžentrože pripravite tudi mazilo, ki bo glivice odpravilo.