Sonce in vitamin D

Vitamin D se vse pogosteje omenja kot ključen vitamin za prebolevanje bolezni covid-19 v blagi obliki. Žal smo zmotno prepričani, da že krajše martinčkanje na soncu telesu omogoča absorbcijo vitamina D. Resnica pa je ta, da vitamin D tvorimo, če smo od 10 do 20 minut z večjim delom nezaščitene kože izpostavljeni neposrednim sončnim žarkom, ko so ti dovolj močni (vrednost UV indeksa vsaj 5), to je v naših krajih približno od aprila do septembra, in sicer med 11. in 16. uro, ko žarki padajo pod kotom, ki povzroča dobro tvorjenje vitamina D. Če smo v tem obdobju v zaprtih prostorih (zaradi šole, dela, zabave, bolezni, starosti …), vitamina D ne tvorimo. To je pomembno vedeti, ker nas večina dejansko ne tvori vitamina D, tudi takrat, ko bi ga lahko.

Na splošno je dobro vedeti, da je vitamin D pomemben za zdravje nasploh. Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v svojem dokumentu poudarila, da pomanjkanje vitamina D prispeva k nastajanju več avtoimunskih bolezni, kot so multipla skleroza, revmatoidni artritis, vnetna črevesna bolezen, sladkorna bolezen tipa 1 ter da v zdravih koncentracijah preprečuje njihov nastanek in zavira napredovanje. Dokazano je, da zadostno dodajanje vitamina D po rojstvu in v otroštvu zmanjšuje pogostost kasnejših avtoimunskih bolezni. Zdrave ravni vitamina D so povezane z manjšo pojavnostjo številnih oblik raka, vključno z rakom dojk, debelega črevesa in prostate.

Vitamin D in astma

V deset let trajajoči študiji v ZDA so ugotovili, da je bilo pomanjkanje vitamina D povezano z astmo in težkim dihanjem pri otrocih in odraslih.