Tako pozdravimo hripav glas

Pomaga zelje. Potolcite 3-4 zeljne liste, da spustijo sok in iz njih naredite obkladek, s katerim ovijete vrat za 2 do 3 ure. Takoj, ko listi postanejo vroči, jih je treba zamenjati z novimi, zato svetujemo, da takšen obkladek uporabljate največ dve uri, nato pa naredite novega. Lahko pa pomaga tudi čaj, ki je namenjen grgranju. V pol litra vode zavremo dober ščep drobno narezanega žajblja in dva ščepa drobno narezanega timijana. Pustimo vreti 3 minute in pokrito stati še dobre 3 ure. Nato precedimo in grgramo. Po končanem grgranju, tekočino izpljunemo.

Pomaga tudi kombinacija prej omenjenega čaja in jabolčnega kisa, ki ju zmešamo v razmerju pol deci čaja oz. prevretka in pol deci jabolčnega kisa. Primešamo kavno žličko sode bikarbone. Pustimo vreti, tekočina pa bo, zaradi sode bikarbone, tudi nekoliko vzhajala. Odstavimo, ohladimo do mlačnega in grgramo. Tako kis kot soda bikarbona ubijata bakterije. Takšna mešanica bo zagotovo izločila sluz, ki vam povzroča hripav glas.

Olivno olje proti hripavosti

Jedilno žlico olivnega ali šentjanževega olja meljite po ustih in v treh požirkih pogoltnite. Nekaj časa zatem ne uživajte hrane.