Na vrtu, na okenski polici ali na balkonu

Gojenje začimb doma je možno! Obstaja kar nekaj začimb, ki jih lahko gojite na vrtu ali na balkonu vašega stanovanja v lončkih.. Ne glede na to, ali ste nov vrtnar ali že imate nekaj izkušenj, vam lahko gojenje nekaj začimb doma pomaga povečati pridelek in razširiti svoje vrtnarske sposobnosti za vse vaše pridelke.  

Začimbnice in dišavnice

Večina nas pozna gojenje lastnih zeliščnih vrtov – peteršilja, drobnjaka, koriandra, timijana in še več – kaj pa začimbe? Njihov okus lahko res poživi toliko živil in so tako dobri za vas, ker so polni antioksidantov. Verjeli ali ne, gojiti začimbe je enostavno – vse, kar potrebujete, je nekaj zemlje, sonca, vode in malo potrpljenja, medtem ko vaše rastline sejete. Začimbnice nam izboljšajo okus, odišavijo, obarvajo jedi. Značilne lastnosti jim dajejo eterična olja, grenke snovi, snovi ostrega okusa. Dišavnice oziroma dišavna zelišča pa so  za pridobivanje dišav in začimb. Večina jih je tudi zdravilnih, uporabljajo se v industriji, odganjajo mrčes… Pri nas ali v sredozemskih krajih tako najdemo: peteršilj, zeleno, kumino, meto, meliso, majaron, materino dušico, timijan, pehtran, rožmarin, šetraj, luštrek, koper, koriander, origano, dobro misel, žajbelj, sivko, ožepek, baziliko, vrtno krebuljico, drobnjak, lovor. Iz tujine pa kakšno vaniljo, cimetovec, tudi poprovec… Če želite, da boste imeli bogato razrasle začimbe, morate izbrati velike lončke – tako bodo imele rastline dovolj prostora in začimb vam ne bo nikoli zmanjkalo. Če bodo lončki stali na terasi ali na tleh v notranjem prostoru, izberite takšne, ki imajo premer vsaj 60 centimetrov. Če boste lončke postavili na okensko polico ali pult, pa se boste morali sprijazniti z več manjšimi.

Če želite zagotoviti uspeh, upoštevajte te nasvete:

  • najprej si nabavite semena zelišč, ki so sezonsko na voljo v trgovinah, semenarnah, na zeliščnih vrtovih, prek spleta, v zeliščnih trgovinah…,
  • ko jih boste posejali, naj bo prst enakomerno vlažna,
  • zagotovite ustrezno drenažo in veliko svetlobe.

Vsak dan obrnite lonček z zelišči na okenskih policah za 45 stopinj.

3 VRSTE ZAČIMB IN KAKO JIH GOJITI DOMA

  1. Začimbe za semena

Začimbe za semena, kot so koper, komarček, piskavica, nigela, kumina, sezam, gorčica in kumina, so odlične za povečanje celotne pridelave pridelkov in učenje spretnosti varčevanja semen. Začimbe za seme morajo cveteti, da proizvedejo obilno semena

  1. Podzemne začimbe

Gojenje začimb, kot so ingver, kurkuma, česen, wasabi in hren, za njihove podzemne dele, ki jih je mogoče nabirati, je tudi odličen prehod za razširitev vašega razumevanja sprememb tal in dobrih praks zalivanja. Začimbe, pobrane za korenike, korenine, povečana stebla in čebulice, zahtevajo globljo in rodovitnejše zemljo kot mnoge enoletnice s plitvimi koreninami, ki rastejo na tipičnem zelenjavnem vrtu. Da bi dosegli takšno zemljo, morate postati vešči priprave mešanic za lončenje brez zemlje ali dopolnitve domače zemlje s starim kompostom in drugimi prezračevalci, kot sta listna plesen ali kokosova vlakna, za spodbujanje drenaže.

  1. Večletne začimbe

Večletne začimbe, kot so kardamom, vanilija, cimet in poper v zrnu, zahtevajo dolgotrajno skrb. Toda za tiste od nas, ki ne živimo v tropskem podnebju, so tudi fantastični učitelji, ki nam lahko pomagajo, da se naučimo ustvariti lastno mikroklimo za gojenje rastlin zunaj njihovega domačega habitata. Poleg tega jih lahko del ali celo leto hranite v zaprtih prostorih, da dodate osupljivo lepoto vašemu notranjemu domačemu prostoru.

ŠE VEČ NAMIGOV IN TRIKOV PA V JUNIJSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! NAROČILA: 080 47 48!

Ustvarjanje mikroklime je pogoj za gojenje začimb

  • Ne pozabite na svetlobo.

  • Prilagajajte položaj rastlin.