Imate sveža zelišča in ne veste, kako jih shraniti?

Zelišča je lahko težko shraniti: vržete jih v predal za pridelke in nekatera zelišča v enem dnevu ovenijo. Držite jih na pultu in dobre so le nekaj ur! Kaj je najboljši način, da jih shranite več dni?

Najprej zeliščem odrežite konice stebelc. Tako bodo bolje vpila vodo in kasneje ovenela. Ko jih boste oprali, jih lahko položite v sušilec za solato in jih odcedite. Če sušilca nimate, pa si pomagajte s cedilko. Zelišča nato položite na sveže papirnate brisače in postavite v plastično posodico ter v hladilnik, kjer naj bi ostala sveža do nekje enega tedna.

METODA KOZARCEV

Uporabite velik kozarec za konzerviranje s pokrovom ali kupite ohranjevalnik zelišč. Zaželen je ohranjevalnik zelišč, saj deluje najbolje in je dovolj visok, da sprejme višino večine koriandra in peteršilja. Deluje tudi velik kozarec za konzerviranje.

V notranjost dodajte nekaj centimetrov vode in dodajte zelišča. Narezane stranice zelišč položite v vodo.

Dodajte pokrov ali vrh za shranjevanje zelišč. Pokrov je tisto, kar ohranja zelišča popolnoma sveža!

VREČKA METODA

Metoda vrečke za shranjevanje svežih zelišč je najboljša za lesna zelišča, kot so origano, timijan, rožmarin in žajbelj, ter nežna zelišča, kot so drobnjak, koper in pehtran. Ta zelišča težje stojijo v kozarcu, ker so njihova stebla preveč občutljiva. Kaj morate storiti za to vrsto zelišč?

  • Zelišča zavijte v vlažno papirnato brisačo. To jim pomaga ohranjati vlažnost.
  • Zelišča položite v plastično vrečko in jo zaprite. To vrečko postavite v hladilnik.

VEČ V APRILSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI: 080 47 48!

Obe metodi poskrbita za svežino zelišč.