GRAH (Pisum sativum)

Če menite, da je grah skromna, navadna zelenjava, premislite še enkrat! Ti drobni dragulji v velikosti majhnih zelenih kroglic so polni dobrih hranil in zelo koristni za zdravje. Že naše babice so dejale, da ni kuhinje brez graha, saj sodi med redka živila, ki vsebujejo velike količine cinka in vitamina B1, to je pa dobro za zdravo živčevje. Ste vedeli, da so ga do srednjega veka uporabljali kot čarobno sredstvo za odganjanje zlih duhov, danes pa kot sredstvo za povečanje plodnosti?

STE VEDELI?! Grah je v Angliji tako razširjen in priljubljen, da so mu posvetili celo »rojstni dan«, ki ga ima 17. februarja.

Kaj je grah?

Grah je zelen semenski strok ali majhne kroglice znotraj stroka rastline graha (Pisum sativum). Čeprav se strok pogosto uživa kot zelenjava, je botanično gledano sadje, saj prihaja iz cveta in vsebuje semena. Cele stroke in semena v njih jedo nekaterih sort, kot sta sneg in grah. Za vrtni grah (imenovan tudi sladki grah) semena odstranimo iz stroka, ki ga zavržemo. Grah je med najbolj gojenimi živili na svetu. Raziskovalci verjamejo, da je grah prvič zrasel v sredozemskem bazenu pred neolitsko (ali kmetijsko) revolucijo okoli 10.000 pr. n. š. Takrat so grah pogosto puščali na trti, dokler se ni strdil kot poljski grah (podobno kot pri jedeh, kot je grahova juha). V Angliji je v 17. stoletju postal priljubljen svež vrtni grah. Ti so bili mlajši, bolj nežni in so veljali za visok razred, še posebej, če jih primerjate s poljskim grahom.

Grah je izjemno vsestranski in se lahko uporablja na več načinov

Če je svež, je treba grah pred kuhanjem sprati. Vrtni (ali oluščeni) grah je treba oluščiti in strok zavreči. Snežni grah, ki ga pustimo celega, popečemo v številnih azijskih jedeh in ga pustimo surovega, nato pa ga damo v solate in testenine. Podobno kot fižol je treba tudi posušen grah pred kuhanjem namočiti. Kuhanje graha je lahko tako preprosto, potrebno je le segrevanje zelenih kroglic ali jih dodamo v enolončnice, juhe in druge jedi. Kuhani grah lahko pretlačite za otroško hrano ali pa ga skuhate v juhe. Cel grah je odličen sam, premazan z maslom in okrepljen s parmezanom in kančkom popra. V mnogih primerih zamrznjenega graha pred kuhanjem ni treba odtajati, saj se na rahlem ognju hitro kuha. Grah ponuja prijetno sladkost, le – ta pa je odvisna od sort.

Ste vedeli, da lahko grah posadite tudi v lončke, klitje pa pospešite s kamiličnim čajem?

VSE ZDRAVILNE KORISTI UŽIVANJA GRAHA

Visoka koncentracija vitaminov, mineralov, antioksidantov in fitohranil v grahu zagotavlja pomembne zdravstvene koristi, ki segajo od ohranjanja zdravih oči do zaščite pred nekaterimi vrstami raka. Grah je dober vir vitaminov C in E, cinka in drugih antioksidantov, ki krepijo vaš imunski sistem. Deluje pomlajujoče, pospešuje rast celic, pri športu povečuje mišično maso, izboljšuje vid, razstruplja, znižuje količino holesterola in maščob v krvi.

Zdrave oči: Grah vsebuje karotenoide lutein in zeaksantin. Ta hranila pomagajo zaščititi vaše oči pred kroničnimi boleznimi, kot so katarakta in starostna degeneracija rumene pege.

Za zdravo prebavo: Grah je bogat s kumestrolom, hranilom, ki igra vlogo pri zaščiti pred rakom na želodcu. Študija iz leta 2009, opravljena v Mexico Cityju, je pokazala, da je dnevni vnos graha in drugih stročnic zmanjšal tveganje za raka na želodcu za 50 %. Grah vsebuje tudi veliko vlaknin, ki pomagajo premikati hrano skozi črevesje za lažjo prebavo.

Zdravje imunskega sistema in protivnetne lastnosti: Grah je poln antioksidantov, ki pomagajo graditi vaš imunski sistem

Nadzor krvnega sladkorja: Grah je poln vlaknin in beljakovin, ki pomagajo uravnavati način prebave škroba. Beljakovine in vlaknine v grahu upočasnjujejo razgradnjo ogljikovih hidratov in pomagajo nadzorovati krvni sladkor. Študije kažejo, da uživanje diete z visoko vsebnostjo beljakovin zmanjša postprandialni (po obroku) krvni sladkor pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2. Grah ima tudi nizek glikemični indeks. To pomeni, da je manj verjetno, da boste imeli nenadne skoke krvnega sladkorja po zaužitju.

MASKA ZA KOŽO IZ GRAHA

Naredite si masko za obraz in vrat za suho in normalno kožo.

Potrebujete:

  • 1 žličko zmletega graha
  • 1 čajno žličko olja
  • jajčni rumenjak

Sestavine premešajte in jih nanesite za največ pol ure na obraz in vrat.

VEČ V APRILSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Sklenitev naročnine: 080 47 48!

Iz njega si lahko pripravite celo masko za obraz.