Okrepimo imunski sistem na naraven način

Postaja vedno bolj mrzlo in vsako leto v tem času slišite in berete ogromno priporočil za dvig imunskega sistema. Včasih pa ni potrebno veliko, saj najdete vse stvari kar v domači kuhinji. Zaotrej; še enkrat: paziti je treba na to, kako se oblačimo, kaj pojemo in kaj spijemo. Resda smo si ljudje različni a v današnjem korona času je še toliko bolj pomembno, da ne zbolimo. Vsak kašelj, vsak prehlad, vsaka izguba vonja in okusa je sum na Covid 19! Ker ni vse tako, kot se zdi na prvi pogled, je treba delati na preventivi. In tukaj so rešitve…

Dobri napotki za dvig imunskega sistema
Preventiva je vsekakor boljša kot kurativa! Ne trobijo zaman pri vseh priporočilih: dovolj spanja, nič stresa, dovolj gibanja, svež zrak, zdrava, polnovredna prehrana in ustrezni pripravki. Torej: pri vseh okužbah je ključna preventiva: higiena in odpornost, da je imunski sistem v dobri kondiciji. Vitamini in minerali sodelujejo pri skoraj vsaki pomembni funkciji v našem telesu, tudi pri delovanju imunskega sistema.
Dobra prebava je ključ do zdravja!
Z rednim vnosom koristnih mlečnokislinskih pomagamo črevesni mikrobioti. Ne pozabite tudi na smeh! Kajti, če se boste vsak dan od srca nasmejali, bo delalo s polno paro in bolje, kri bo cirkulirala in več kisika boste imeli ter bolje se boste počutili. Terapevtsko delujejo tudi živali (muce, psi…), dovolj je že kratek, 15 sprehod po soncu. Pa druženje s prijatelji. In vse to naj velja tudi nasplošno: gibanje, rekreacija, svež zrak, zdrava prehrana….pa bo! Lahko pa si, ko zdravje zahinavi, pomagate tudi s starimi, ljudskimi pripravki.

KARAMELNO ŽAJBLJEVO MLEKO ZA POMIRITEV KAŠLJA
Sestavine:
1 žlico sladkorja
2 dcl mleka
par listov žajblja (lahko je svež, suh ali 1 žlica zdrobljenega)
V majhnem lončku segrevamo sladkor z leseno kuhalnico in ko se karamelizira, lonček odstavimo z ognja in vanj previdno vlijemo zavreto mleko tako dolgo, dokler se sladkor ne raztopi. Nato dodamo žajbelj, pustimo, da zavre, odstavimo in pustimo pokrito počivati vsaj 15 minut. Precedimo in ga pijemo še toplega, po požirkih. Najbolje pred spanjem, saj bo pomirilo kašelj.

Medicinske gobe?
Če lahko kje dobite, so koristne gobe kot so užitni nazobčanec (šitake), kinaj bi pomagale rakavim bolnikom pri kemoterapijah ali pa Svetlikava pološčenka (ki jo na Kitajskem imenujejo tudi »nadnaravna goba«). Ta naj bi bila zelo primerna za zdravljenje stresa in izčrpanosti. Jih je pa treba, kot zelišča in zdravilne rastline, uživati več časa, da dosežemo učinek. Medicinske gobe so namreč priljubljeno živilo, jih lahko posušene dodajamo juham ali prelijemo z vročo vodo in si tako pripravimo čaj.

Stari dobri ameriški slamnik
Vedno je dobro imeti v vsakem gospodinjstvu in pri roki tinkturo ameriškega slamnika. Kako jo pripravimo? Korenino slamnika očistimo in s cvetom vred zmeljemo, stresemo v steklen kozarec in prelijemo z domačim žganjem, tako da je zelišče prekrito. Nato pustimo počivati vsaj mesec dni v temnem in hladnem prostoru, še bolje je več, vmes večkrat premešamo. Precedimo in jemljemo po kapljicah v čaju ali vodi – 30 kapljic trikrat na dan uživamo 14 dni.

VEČ PA V DECEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! 080 47 48

Pripravite si okusno karamelno mleko z dodatki.