Ste vedeli, za kaj vse je dobra?

V Indiji riž običajno kuhajo tako, da ga skuhajo v vodi, saj riž postane mehak, riževa voda pa se običajno zavrže. Zanimivo je, da je riževa voda polna hranil in škroba, ki ju je mogoče uporabiti na različne načine. Pravzaprav je bila riževa voda v mnogih starih civilizacijah uporabljena kot čarobni napoj za izboljšanje zdravja, doseganje brezhibne kože in sijočih las. Zagotavlja tudi veliko hrane za telo. Tukaj je nekaj napotkov, kaj lahko storite z njo.

Riževa voda dokazano:
– preprečuje nevarnost za gastroenteritis (vnetje sluznice želodca in črevesja),
– uravnava telesno temperaturo (pomaga tudi pri podhladitvah),
– čisti kožo in daje lasem sijaj,
– uravnava prebavo,
– preprečuje nastanek rakastih celic v prebavnem traktu,
– pomaga živalim pri slabosti,
– poveča energijo,
– preprečuje dehidracijo,
– zmanjša zaprtje,
– ima lepotne, kozmetične učinke…

Fermentirana riževa voda
Je še bolj učinkovita, saj postane rahlo kisla, vsebuje veliko antioksidantov, mineralov, vitaminov B, vitamina E in snovi pitera, ki na kožo deluje pomlajevalno. Da dobite fermentirano riževo vodo, pustite vodo, ki ste jo pripravili po prejšnjem receptu, stati približno dan ali dva. Potem jo prekuhajte in uporabljajte.
Potrebujete:
– polovico skodelice riža in
– dve skodelici vode.
Najprej dobro operite riž, ga dajte v posodo in prelijte z vodo. Pustite, da se namaka deset do petnajst minut, in vodo precedite v čisto posodo. Pustite stati dan ali dva, nato jo prekuhajte in uporabljajte.

Poveča energijo
Pitje kuhane riževe vode lahko pomaga pri izboljšanju prebave, lajša zaprtje in lahko prepreči številne bolezni. Riževa voda je polna mineralov in zdravih ogljikovih hidratov, zato lahko pitje kozarca riževe vode vsako jutro daje telesu dovolj energije, da ostane aktivno ves dan.
Zdravi akne in mozolje
Nanašanje riževe vode na mozolje in akne lahko naravno zmanjša te neprijetne sledi. Uporabite ga lahko kot tonik za zmanjšanje odprtih por. Samo potrkajte vato v riževo vodo in z njo nanesite na prizadeta območja ter se brez napora znebite mozoljev in aken.

VEČ PA V JANUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Še niste naš naročnik? 080 47 48!

Tako vsestranska in zdravilna!