Koronavirus in naša čustva

V času, ko se zdi, da povsod mrgolijo bacili – kot nekakšen črni mož, sovražnik – ljudje prihajamo močno v stik s strahom, pravi naša stalna sodelavka, družinska terapevtka Aleksandra Klopčič. Normalno je, da nam je dobrobit naših otrok in drugih ljubljenih pomembna, ker jih imamo radi. Če ne bi imeli kaj izgubiti, nas v resnici ne bi moglo biti strah – vsaj ne v razsežnostih, kot je ljudi strah novega virusa. In vendar, kaj delajo čustva z našimi telesi?

Čustva namreč niso samo v glavi. V resnici so čustva telesna izkušnja in imajo tudi telesne posledice. Čeprav so možgani osrednja točka delovanja nevrotransmitorjev, kot so serotonin, dopamin in opioidi, najdemo receptorje za te nevrotransmitorje tudi drugod po telesu. Prisotni so na primer v srcu, črevesju in vzdolž hrbtenice. Zveni malo čudno? Niti ne, če pomislimo, kako močno nas lahko krivica zaboli v srcu, kako nas stres dobesedno zvije in kako nam srh naježi hrbet. Ker so čustva telesna izkušnja, imajo vpliv na celotno telo, tudi na imunski sistem.

Otroci se rodijo z nerazvitim imunskim sistemom, ki tekom otroštva zori in pridobiva svojo funkcijo. Glede na izsledke prej navedenih raziskav bi lahko tudi rekli, da se uči delovanja. Vzdušje, ki ga starši, ustvarjamo v naši družini, je pri tem ključnega pomena. V obsežni raziskavi, ki je vključevala več kot 17.000 ljudi, je ekipa znanstvenikov opazovala, kakšne posledice ima otroštvo na potek življenja in vseživljenjsko zdravje ljudi. Ugotovili so, da imajo otroci, ki so odraščali v čustveno napetem vzdušju, mnoge posledice, med ostalim imajo tudi slabše delujoč imunski sistem. Več dejavnikov tveganja, kot jih je oseba odkljukala na seznamu, ki so ga znanstveniki sestavili, višja je bila verjetnost zdravstvenih težav v življenju.

Po drugi strani pa je dokazano tudi to, da imajo otroci, ki so odraščali v ljubečem, nežnem in veselem okolju, bolj robusten imunski sistem.

Kako torej naša in otrokova čustva vplivajo na trenutno situacijo, kako se z otrokom pogovoriti o tem, kaj se dogaja, preberite v novi, aprilski številki revije Narava zdravi, ki je že na prodajnih mestih.