Naravne barve za pirhe
Rožnati/lila/roza pirhi:
– iz vložene rdeče pese odlijemo tekočino, jo nekoliko razredčimo in v njej kuhamo ter ohladimo jajca. Lahko pa vzamemo pol kilogramski paket zamrznjenih malin, jih odmrznemo, prilijemo malo vode, zmiksamo, precedimo, dodamo malo kisa in v tej tekočini kuhamo jajca
– trdo kuhano jajce namočimo v grozdni sok z dodatkom limoninega soka
– jajce skuhamo v šipkovem čaju ali pa trdo kuhano jajce namočimo v sok vložene rdeče pese ali v borovničev, brusnični ali ribezov sok; jajce lahko skuhamo v zavrelici od kuhanja rdeče pese (500 g pese na liter vode) ali v zavrelici iz zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode)
Rdeči pirhi:
– jajca kuhamo v teranu ali že kuhana jajca namočimo v teran za čez noč
– jajca kuhamo v šipkovem soku ali v zavrelici iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa
Skoraj črni pirhi:
– jajca kuhamo v gostem ruskem čaju
– jajca kuhamo v pravem čaju
Oranžni/pomarančni pirhi:
– v vroči vodi raztopimo nakaj žlic rdeče paprike in v tej tekočini kuhamo jajca
– jajca kuhamo v zavrelici vode in nekaj žlic mlete rdeče paprike
Rumeni pirhi:
– v vodi najprej skuhamo skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedimo in v zavretku kuhamo jajca
– v vodi skuhamo olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov
Zeleni pirhi:
– v vodi pol ure kuhamo špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa), nato s paličnim mešalnikom vse skupaj zmiksamo precedimo skozi gazo in v tej tekočini štirideset minut kuhamo jajca, nato jih kar v tej vodi tudi ohladimo
– jajca skuhamo v zavrelici iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v zmiksani mešanici vode in mladih listov kopriv, praproti, bršljana, bezga ipd. (250 gramov listov na liter vode). Nežne zelene odtenke dosežemo s kuhanjem jajc v zelenem čaju
Rjavi pirhi:
– rjave pa že veste, da se kuhajo v vodi skupaj z olupki rjave čebule
– vroče trdo kuhano jajce namočimo v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave)
– jajca kuhamo v precejeni instant kavi ali turški kavi; odtenke barve reguliramo s količino kave
Vijolični pirhi:
– za vijolična jajca je dobro rdeče zelje
– v vodi skuhamo suhe lupine rdeče oziroma vijoličaste čebule
– jajca kuhamo v zavrelici iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza
Sivi pirhi:
– jajca kuhamo v zavrelici iz 2 pesti zdrobljene hrastove skorje in litra vode