Pogosto spregledana, a zelo zdravilna – kopriva

Najbolj zdravilna je tista kopriva, ki je pred cvetenjem in ni višja od 20 centimetrov. Nabiramo le mlade koprive. Rastlina čisti telo od srca navzdol. Učinkovita je pri težavah z vranico.

Najprimernejši čas za nabiranje je ob polnem mlaju, in sicer čim dlje proč od prometnih cest v zdravem rastišču. Lahko jo najdemo in nabiramo tudi v grmovju, pomembno je le, da je čim dlje proč od poti, kjer ljudje sprehajajo svoje hišne ljubljenčke, ki urinirajo po tleh. Kopriva namreč nase veže prav vse in lahko, če jo nabiramo ob obljudenih poteh za naše telo predstavljala strup, ne zdravila. Za čiščenje telesa od srca navzdol jo nabiramo ob polni luni, ko pa želimo z njo zaradi ogromne vsebnosti kalcija, kalija in vitamina B ter B2 dvigniti imunski sistem, jo nabiramo v času, ko se luna debeli. Nabirate lahko celoten nadzemni del. Najbolje je, če vsak list naberete posamezno, vendar pri tem uporabite mehke rokavice, da vas kopriva ne bo opekla. Liste ne tlačite in jih čim bolj nepoškodovane spravite v košaro za nabiranje. Tudi med sušenjem bodite pazljivi, da jih ne boste preveč na debelo položili enega na drugega. Liste sušimo v temnem in zračnem prostoru. Posušili se bodo hitro, v enem tednu. Ko bodo listi posušeni, jih shranite v temeljito očiščene in posušene steklenice. Liste obvezno pred vsako uporabo zdrobite. V vašem pripravku se bo pojavila usedlina iz listov, vi pa pripravek popijete do te meje.

Uporabne so tudi visoke koprive, vendar pod določenimi pogoji. Pravzaprav so v tem primeru uporabna semena rastline. Ta se priporočajo predvsem tistim, ki ponoči močijo posteljo. Tukaj je recept za pripravo kolačkov iz semen. Potrebujete 25 gramov zmletih koprivinih semen, 60 gramov ržene moke in malo meda, kakšni 2 jedilni žlici. Vse skupaj zmešajte. Po vsej verjetnosti boste morali dodati še kakšne pol jedilne žlice vode, da dobite maso, ki bo podobna tisti za pecivo. Testo razvaljajte, ga razdelite na 5 enakih delov in specite v pečici. Po en kolaček dajte otroku vsak večer pol ure po tem, ko je pojedel zadnji obrok. Poplakne ga lahko z vodo. To počnite najmanj mesec in pol. Količina semen ne bi smela biti problem, saj je teh sedaj, ko rastlina semeni, zares ogromno.

Težavna koža?

Čaj iz kopriv zelo priporočljivo uživati, če se soočate z različnimi težavami s kožo.