Magičen svet eteričnih olj

Številne študije so pokazale, da aromaterapija ni hokus-pokus. Eterična olja vplivajo na našo psiho, kožo in lase.

Priznajte, tudi sami radi povonjate čudežno stekleničko, katere vonj ima to moč, da lahko spremeni naše razpoloženje. Priljubljenost posameznih vonjav sicer niha od države do države, a nekaj je celotnemu svetu skupno – obožujemo eterična olja. Zanimivo je, da nista koristna le aroma cvetov in rastlin, ampak eterična olja močno vplivajo na naše telo in psiho. Določena eterična olja so antibiotična, druga antioksidantna, kar pomeni, da lovijo proste radikale in se nam pomagajo boriti proti vnetjem.

Za pomiritev: poleg klasične korenine baldrijana pomirjajo tudi eterična olja mandlja. Vtrite nekaj njegovih kapljic na prste in si masirajte prsni koš. Hitro boste opazili, kako se umirjate.  Tudi vetiver vam bo pomagal. Gre za travo z globokimi koreninami, ki raste v Aziji in Afriki. Eterično olje vetiverja se pridobiva iz korenine te trave, kar mu daje zelo močan in globok zemeljski vonj. Zaradi pomirjujočega učinka ga pogosto najdemo tudi v številnih parfumih.

Moč proti staranju: olja divjih vrtnic ne dodajajo številnim kremam proti staranju po naključju. Divje vrtnice naj bi spodbujale delitev celic in pomirjale kožo, zato si jih privoščite tudi v svoji pomlajevalni kuri.

Vpliv na splošno počutje: eterična olja citrusov, grenivk in pomaranč niso le klasične poletne dišave, temveč dvignejo tudi razpoloženje. Na naše razpoloženje vplivata tudi vonja vrtnic in geranij, le da je to manj znano. Vanilija v naših možganih spodbudi prijeten občutek varnosti. To znanstveniki sklepajo tudi iz dejstva, da materino mleko rahlo diši po vaniliji. Zato za dvig razpoloženja pogumno tudi z vanilijo.

Katera eterična olja uporabiti proti glavobolu, proti mozoljem in katera blagodejno vplivajo na rast las, pa preberite v februarski številki revije Narava zdravi.