Zdravje v gozdnih jagodah

Nekoč so verjeli, da naj bi imele gozdne jagode zdravilno moč. Če jih je sanjala mlada ženska, naj bi to pomenilo, da bo imela veliko potomcev. Cenjene so bile že v bronasti dobi, že davno so tako verjeli, da pomagajo pri ledvičnih kamnih, omedlevici, vročini, vnetem grlu, slabem zadahu, slabokrvnosti, diareji, hemoroidih, zlatenici in pripomorejo h krepitvi srca. Odlične pa so tudi za umivanje zob in čiščenje por.

Gozdna jagoda nosi latinsko ime Fragaria Vesca. To je rastlina z užitnimi plodovi. Njeni listi, ki so pritrjeni na pecelj, so ovalne oblike z nazobčanimi robovi. Na vrhu od 3 do 20 centimetrov visokega dlakastega stebelca v skupinah od pet do enajst se nahajajo cvetovi s petimi belimi venčnimi listi. Cvetijo od aprila do junija. Okusni rdeče obarvani plodovi se razvijejo iz oplojenih cvetov. Na plodovih so drobna semena, z njimi se poleg pritlik gozdne jagode tudi razmnožujejo.

Gozdne jagode pa niso le okusne, pač pa tudi zdravilne. Plodovi pomagajo pri čiščenju sečne kisline iz telesa. Čaj lahko skuhamo iz listov in korenin, pomaga pa proti diareji, vnetju ustne votline in ustne sluznice. Čisti tudi ledvica in mehur, izkazal pa se je kot odlična pomoč pri vnetju jeter in zlatenici. V naravni medicini uporabljajo gozdne jagode, saj so veliko bolj kvalitetne, hranljive in z veliko več vitamini od gojenih vrtnih jagod. Redno uživanje gozdnih jagod krepi celoten organizem, odlične pa so tudi za nego kože, saj ji dajo sijaj, prožnost, čistijo pore, z jagodami si lahko celo umijemo zobe. Zaradi širokega spektra uporabe jih cenijo v zdravilstvu in zeliščarstvu.

Tako so ti nebeško sladki plodovi iz gozda priporočljivi za uživanje vsem slabokrvnim osebam, korenine in listi se uporabljajo proti driski. Čaj iz listja ima namreč še posebno izjemne zdravilnosti. Vsi ledvični bolniki naj bi zaužili svež plod gozdne jagode, zmešan z mlekom, vinom in limoninim sokom, ki naj bi ozdravil tudi zlatenico in okrepil srce. Proti bolečinam v želodcu in za čiščenje krvi, proti hemoroidom, arteriosklerozi, čiru na želodcu, za nižanje krvnega tlaka, živčne napetosti in boljšo prebavo naj bi prav tako pomagale gozdne jagode.

VEČ V AVGUSTOVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!

Niso le okusne temveč tudi zdravilne