Najprimernejša zelišča za nego pasjega kožuha

V spomladanskem času je običajno na vsakem koraku blato, v katerega naši kosmatinci z veselje zakorakajo. Res je, da so blatne kopeli lahko zdravilne, ampak za lastnike psov so predvsem nadležne. Vsakodnevno čiščenje tačk in trebuščka lahko z uporabo neprimernih sredstev hitro privede do srbečice in izpuščajev. Koža je na teh predelih namreč najbolj občutljiva in nežna.
Pasji kožuh je sestavljen iz kože in dlake – sredstva za čiščenje morajo očistiti dlako, hkrati pa čistijo tudi kožo. S preveč agresivnimi sredstvi porušimo naravno ravnovesje v kožuhu, pojavijo se lahko srbečica, prhljaj ali izpadanje dlake. Pri izboru šampona je pomemben dejavnik tudi pH – ta namreč pomembno vpliva na trdnost dlak in navlaženost kože. Psi imajo bazičen pH kožuha, medtem ko imamo ljudje v osnovi kisel pH lasišča – zato uporaba istega šampona zase in za psa ni dobra izbira.
Z dodatki zelišč v šamponih lahko izboljšamo rast dlak, preprečimo lomljenje dlak in pojavljanje prhljaja ali srbečice. In katera zelišča so najprimernejša za nego kožuha?

Več o negi pasjega kožuščka preberite v 93. številki revije Narava zdravi.