Peteršilj za zdrave in sijoče lase

Naš zeliščar Stanko Zemljak se je tokrat ustavil pri težavi, s katero smo se v življenju vsi srečali že najmanj enkrat. Lasje, ki izgubijo sijaj, lasje, ki izpadajo. In kaj nam svetuje?

Stanko Zemljak pravi, da se lasje vedno obnavljajo. Ko eden izpade, drugi zraste. Če so lasje zdravi, se ciklus ponavlja brez težav in vzpostavljeno je približno ravnovesje med izpadlimi ter na novo zraslimi lasmi. Če se to ravnovesje poruši, govorimo o bolezenskem izpadanju las. Vzrokov je lahko veliko. Najbolj pogosti so vnetje kože na glavi, pomanjkanje železa, infekcija, kakšna glivična bolezen, hormonsko neravnovesje in psihična izčrpanost. Mogoče smo se s čim zastrupili ali smo prestali dolgotrajno kemoterapijo, tudi določene tablete povzročajo nezaželene stranske učinke. Težava se lahko skriva tudi v pomanjkanju beljakovin, cinka ter vitaminov B in C. Morda je kriv diabetes. Pri težavah z lasmi moramo najprej odpraviti vzroke, ki so pripeljali do nastale težave.

Prevretek iz peteršilja

V ½ litra vode vsujemo zvrhano jedilno žlico semen in na drobno narezan peteršiljev koren. Vse skupaj kuhamo na rahlem ognju in pustimo vreti 10 minut. Posodo odstavimo in jo pustimo pokrito stati 1 uro, da se pripravek ohladi. Šele nato ga precedimo.

Kako uporabimo prevretek?

Pri pranju glave moramo biti pozorni, kakšen šampon uporabljamo. Najbolje je uporabiti navadno glicerinsko milo. Lasišče z njim dobro umijemo in ga na rahlo obrišemo. Nato pa ga še enkrat dobro operemo s pripravljenim peteršiljevim prevretkom. Kuro redno ponavljamo vsaj 3 tedne. Lasje bodo dobili lesk in pričeli ponovno rasti po lasišču. Koža na glavi se po taki kopeli okrepi, rane se posušijo in odpadejo, izgine pa tudi prhljaj.