Preprosti nasveti za boljšo kri

Tokratne nasvete je pripravila terapevtka naravnega zdravljenja Darja Mežan, ki pravi, da se slabokrvnost ali anemija po navadi razvije postopoma. Klinična slika pa ni odvisna le od stopnje anemije, temveč tudi od hitrosti njenega nastanka in ostalih pridruženih bolezni. Značilni so splošna nemoč, hitra utrudljivost, težka sapa, zaspanost, šumenje v ušesih, hiter srčni utrip, otežena koncentracija, prebavne motnje, motnje menstrualnega cikla, spolna nemoč. Prisotna je bledica kože in sluznic, pri pregledu je lahko slišen šum nad srcem. Lahko je prisotna zlatenica, pri anemijah zaradi bolezni kostnega mozga pa lahko sočasno najdemo povečane bezgavke, jetra in vranico, po koži pa so lahko vidne krvavitve.

Jejte hrano. Hranjenje je edini način za pridobivanje materiala za vzdrževanje življenja. Osnova za kri je prečiščen Qi, ki izvira iz hrane. Krvi ne morete izgraditi, če ne jeste.

Jejte redne obroke in se izogibajte postenju. Energija, ki jo boste porabili danes, naj bi prihajala iz živil, ki ste jih v svoj sistem vnesli prejšnji večer ali danes, ne iz vašega skladišča energije.

Zaščitite svoj želodec. Želodec so prva vrata pri sprejemanju energije. Zato zaščitite svoj želodec z uživanjem rednih toplih obrokov z določeno porcijo žitaric. Izogibajte se mrzlemu in surovemu, preveč pekoči hrani, prav tako tudi dražečim pijačam, kot so kava, alkohol in prevelike količine zelenega ali zeliščnega čaja.

Izboljšajte svojo prebavo. Osnova krvi je hrana, vendar tudi če jeste dobro, boste imeli težave pri proizvajanju svoje krvi, če je vaša prebava šibka. Hidrirajte se z juhami ali toplo vodo ter zdravimi semeni. Jejte blago kuhano zeleno zelenjavo, da boste pridobili omehčane vlaknine za prečiščevanje svojega črevesja.

Negujte svojo kri po obdobju krvne izgube. Obnovite zaloge po kakršnem koli tipu izgube krvi, vključujoč menstruacijo, operacije in porod. Ženske bi se morale naučiti vključevati v svojo prehrano živila, ki so specifično dobra za tvorbo krvi, predvsem po mesečnem perilu, da si opomorejo in se ne počutijo utrujene. Življenje s krvavenjem in nosečnostjo brez primernega okrevanja in obnavljanja krvi lahko vodi do poznejših težav.

Privoščite si počitek. Primerno počivanje je pomembno za negovanje in ponovno tvorbo krvi in Qi energije. Predvsem je koristno dremanje v zgodnjem popoldnevu, ki vašim jetrom in vranici daje priložnost, da poživita kri.

Za kuhanje uporabljajte ...

posodo iz litega železa, ko se soočate s pomanjkanjem železa.