Bolezen bogatih ljudi

V prejšnjih časih je protin veljal za bolezensko težavo bogatih ljudi, ki so si lahko vsak dan privoščili meso, raznovrstne salame in sladkarije. Tudi danes nekako velja, da tisti, ki redno ali v veliki meri uživa meso, predvsem rdeče meso, salame, ter nasploh suhomesnate proizvode, jedi z žara, močno pikantno in konzervirano hrano, pije pivo ali drugo alkoholno pijačo, v telesu dvigne raven sečne kisline v krvi.

Stanko Zemljak, zeliščar

Kaj največkrat povzroči bolezen?

Prvi je dedni dejavnik, saj ima vsak četrti bolnik s protinom običajno rodbinsko oziroma družinsko anamnezo. Ker je bolezen podedovana, lahko nekateri antibiotiki in diuretiki povzročajo nastajanje sečne kisline, prav tako lahko to povzroči tudi kemoterapija.
Kako ukrepati? Za to bolezen niti uradna medicina žal nima zdravila. Pazimo na telesno težo, v kolikor je potrebno, shujšamo, vendar ne stradamo, saj bi prekomerno stradanje povzročilo, da bi se nam povečala koncentracija sečne kisline in bi nevede povzročali sebi še večjo škodo. Popolnoma črtamo alkoholne pijače, predvsem vino, saj le-ta ovira delo ledvic pri odvajanju sečne kisline. Jejmo hrano s čim manj beljakovinami, kot so jetrca, sardele, ledvičke in orehi, saj ta hrana ne povzročijo napad protina.

Česa ne uživamo?

Predvsem mleka, oziroma če že, v zelo majhni meri. Odsvetuje se uživanje raznih sirov, jajčnega rumenjaka, fižola, gob, cvetače, špinače, suhega mesa, čokolade, sardel, školjk in kislega zelja. Če že uživamo zelje, potem zelo malo in ne večkrat. Odpovejmo se mesu divjačine ter raznim omakam in kvasu. Pomembno je, da se redno in daljše obdobje pije do 2 litra tekočine na dan. V to količino je všteta tudi tekočina, pridobljena s hrano. Uživamo lahko kak ledvični čaj (zlata rozga, peteršilj, korenina zelene, korenina habata), mineralno in navadno vodo. Ta navodila lahko upoštevajo bolniki, ki niso bolni na srcu ali ledvicah. V nasprotnem primeru se dogovorite s svojim zdravnikom.

Kako si pomagati na domač način?
Za masažo bolečega sklepa si naredimo izvleček divjega kostanja (Asceulus hipocastanium). Zmeljemo ali stolčemo 45 plodov divjega kostanja in jih damo v 1 liter 60%-nega alkohola. Ni pomembno, kakšne vrste je alkohol. To naj stoji mesec in pol na temnem. Vsak dan temeljito pretresimo, zato je dobro da to mešanico naredimo v malo večjem steklenem kozarcu, saj jo bom tako lažje pretresali. Po dobrem mesecu in pol precedimo in ločimo tekočino od vsebine plodov. K temu čistemu odcedku potem dodamo 15 tablet aspirina ali andola, kar imamo od tega pri roki. Tudi tablete zdrobimo.
S tem se lahko masira boleč sklep kadarkoli čez dan, nekako najbolje je pa zvečer, preden ležemo k počitku. Taka masaža počasi sprosti slabo prekrvljeno mišico in bolečina počasi popusti. Ta izvleček lahko uporabimo pri vseh boleznih kosti, mišic, ukleščenem živcu ter pri bolečih sklepih.
Pred vsakokratno uporabo je potrebno pripravek temeljito pretresti.
Grenivka. Pri protinu je potrebno vsaki dan olupiti in pojesti dve grenivki s koščicami vred, katere temeljito prežvečimo. Sok grenivke razredči kri in tako iz telesa odpravi vse škodljive snovi.
Kopanje bolečih sklepov. Prevretek iz hrastove skorje po kopanju, ki naj traja vsaj pol ure, se do suhega obriše ali pusti, da se sam posuši. Nato se masira z brinjevim oljem. Če tega olja nimamo, potem prevremo glistovnice ali tudi orlove praproti, dodamo enako količino smrekovih igel, nato pol ure kopamo v vroči kopeli. Zatem takoj oplaknemo z mrzlo vodo in toplo zavijemo boleči sklep.

Pitje čajev iz rastlin, ki močno silijo na vodo. To so brezov list, ptičja dresen, preslica, nav. zlata rozga, korenina peteršilja, fižolove luščine, plodovi brinja, tudi iglice brinja, korenina habata ali smrdljivega bezga (Sambucus ebulus), čaj iz ječmenove slame. Priporočljivo je do 3 skodelice na dan in 3 tedne zapored. Nato prekinemo za teden dni in potem kuro spet ponovimo. Pri tem opozorilo, da se lahko brezov čaj, čaj iz nemške košeničice, trobentice in koprivin čaj zjutraj spije 2 skodelici.

VEČ PA V AKTUALNI SEPTEMBRSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Z VAMI SMO ŽE 11 LET ?

  • Za masažo bolečega sklepa si naredimo izvleček divjega kostanja.

    List Content goes here