S česnom nad glivice?

Česen bo sicer ublažil težave, a vas ne bo pozdravil. Širili boste neprijeten vonj in sprožili kakšen jezen pogled. Nikakor pa se s česnom ne lotite glivic na vaših intimnih predelih, saj boste povzročili močno draženje kože, ki je prav tako neprijetno. In na tak način se okužba lahko samo še stopnjuje.

Prav tako ne obstaja nobena znanstvena študija, ki bi dejansko, torej klinično, potrdila zdravilne učinke česna na glivično okužbo. Res je, da nam sicer lahko blaži tegobe, a kot bi svetoval tudi naš zeliščar Stanko Zemljak – posvet z zdravnikom ni nikoli odveč. Ljudska medicina ima recepte za blaženje simptomov, pri resnih okužbah pa kaj več kot blažiti ne more, zato se je razvila uradna medicina.

Ob tem velja opozoriti tudi, da glivice same od sebe izginile ne bodo. Takšno razmišljanje lahko pripelje do znatnega poslabšanja stanja in še več neprijetnosti. Obolenje bo iz dneva v dan le še bolj razširjeno in trdovratnejše. Nikakor pa ne bo izginilo, pa naj čakamo še tako dolgo. Zato je najbolje, da se, ko opazimo prve znake obolenja, nemudoma odpravimo k zdravniku, ki bo edini pravilno svetoval. V nasprotnem primeru in ob nepravilnem tretmaju pa lahko pričakujemo le še več glivic.

Miti o glivicah

  • Lak za nohte preprečuje njihovo nastajanje. Ne drži.
  • Na razvoj glivičnih obolenj vplivajo samo zunanji dejavniki. Ne drži.
  • Nihče ni imun na glivice. Drži.