Kako se lahko ohladimo na naraven način?

Pred nami je še en, verjetno vroč, poletni mesec avgust. Do sedaj smo bili priča vročinskim valom, sonce pripeka in mnogi se hladijo, kakor vedo in znajo. Nekateri v hribih, gozdovih, mnogi skočijo v jezero ali morje, se odpravijo na bližnja kopališča ali pa kar pod mrzel tuš. Če imate klimo ali stropni ventilator, je malo bolje, lahko pa si pomagate tudi z drugimi načini. Na primer, tudi z ustreznimi živili, ki ohladijo telo od znotraj.

Kako ohladiti prostor, če nimate klime?
• Zračite prostor pozno zvečer in zgodaj zjutraj, sicer pa ob dnevih, ko pripeka vročina, zaprite okna in zagrnite žaluzije oziroma zastrite zavese. Ne uporabljajte pečice in manjkrat uporabljajte štedilnik, pripravite raje hrano, ki ne potrebuje veliko toplote, ki prihaja iz štedilnika.
• Potopite majhno brisačo v hladno vodo. Če je mogoče, uporabite vodo v posodi, napolnjeni s kockami ledu, da bo čim bolj hladna. Uporabite običajen sobni ventilator in brisačo iztisnite tako, da je vlažna in ne kaplja. Položite jo nad ventilator. Ko izpihne zrak, bo krožil skozi krpo in zrak se bo počutil hladnejši. Prepričajte se, da se krpa na noben način sploh ne zatakne za ventilator.
• V večjem obsegu lahko namočene odeje ali rjuhe obesite pred okno ali zaslon verande, nočni vetrič pa vam bo skozi mokro tkanino ohladil sobo.

Kako ohladiti telo?
Včasih, ko sobne temperature ne morete znižati, lahko še vedno znižate telesno temperaturo. To lahko storite tako, da zaužijete hladne napitke, na vrat ali na zapestje nanesete hladno krpo in si oblečete hladnejša (in zračna) oblačila. Poskusite tudi zamrzniti 2-litrske steklenice z vodo. Nato jih položite pod noge.

Zelišča, hrana, živila in zdravilne rastline, ki hladijo telo
Uživajte veliko sladke in grenke zelenjave, stročnice, mlečne izdelke in začimbe, kot so: kumina, meta, sveža bazilika, koper, koromač in kurkuma. Ko gre za pijače, priporočamo, da uživate vodo ter sveže sadne in zelenjavne sokove.
Čaji, ki jih zaužijete na sobni temperaturi, so: kopriva, kamilica, zeleni čaj…

VEČ V AVGUSTOVSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI!

Tudi bazilika in meta pomagata ohladiti telo.