Je več kot samo prva znanilka pomladi

Tudi če trobentica velja za prvo znanilko pomladi, jih v bistvu lahko opazimo že januarja, če je zima topla. So lepe na pogled in tako zelo zdravilne. In čisto zares, trobentica je pogosto spregledana kot zdravilna rastlina. Je najbolj razširjena predstavnica rodu jegličev v Sloveniji, poznana po nagubanih, spodaj dlakavih listih in rumenih cvetovih na kuštravodlakavih cvetnih pecljih, ki poganjajo iz korenike.

Zakaj pa ji pravimo trobentica? Tra ra ra! Ja, ker smo kot otroci pihali na cvetove, služili so nam kot glasbilo, posesali smo nektar iz nje, ko pa je prenehala »trobentati«, je bila primerna za pojest, saj se v listih trobentice nahaja veliko vitamina C. Velikokrat se znajdejo zato v solati, skupaj z regratom, čemažem, endivijo, zeleno solato, rukolo…

Tinkturo iz korenin trobentic lahko uživamo dlje časa, na nas bo delovala zelo umirjeno. A brez strahu. Nas ne more zasvojiti. Kako jo pripravimo: 20 dag svežih koreninic na čim manjše koščke narežemo in dodamo v 1 liter domačega žganja s čim večjo vsebnostjo alkohola. Pustimo v steklenem kozarcu vsaj tri tedne, vmes pretresemo. Nato tekočino precedimo in vlijemo v manjše kozarčke, ki jih hranimo v hladnem in temnem prostoru. Takšno tinkturo lahko uživamo dvakrat na dan, do 15 kapljic, najbolje, da jo zmešamo v kozarcu vode. To bo pomagalo pri oslovskem kašlju, lajšalo bo trebušne krče, pomaga tudi pri pljučnici, gripi… Iz posušenih korenin lahko pripravimo tudi čaj, ki pomaga blažiti revmatska obolenja, tudi sluz bomo lažje izkašljali, iz njih pa pridobivajo eterično olje, ki ga pogosto dodajajo v vina.

Za čiščenje telesa in lajšanje kašlja: cvetove trobentice, ki jih naberemo za eno dlan, poparimo z vrelo vodo, pustimo pokrito vsaj deset minut. Nesladkan čaj uživamo, da odplaknemo strupene snovi iz telesa. Z njim si bomo tudi lajšali kašelj, saj čisti dihala.

VINO IZ TROBENTICE se priporoča kot krepčilo za srce, kakšen požirek vina na dan bo prijal našemu srcu, če pa ste srčni bolnik, se priporočata dve žlici dnevno. Pripravite pa ga zelo enostavno, saj v liter vina dodate do za štiri pesti cvetov trobentice, namakate vsaj 3 tedne in to na sobni temperaturi. Naj bo v hladnem in temnem prostoru, po tem času pa precedite in takšno vino, kot prej omenjeno, uživajte.
OLJNI MACERAT: potrebujete olje, najbolje olivno, v katerega položite cvetove trobentic, pustite, da se macerira vsaj tri tedne. Ko precedite, lahko to olje uporabite skupaj zmešanega s kokosovim in karitejevim maslom za nego ustnic ali za pomirjanje vnete in občutljive kože.

Trobentica je tudi lepa dekoracija v kulinariki