Ko nas popade kašelj…

Prav gotovo poznate ta nadležni občutek, ko se vam zatakne slina, nerodno kaj popijete in »gre v napačno luknjo«, večina sicer kašlja kadar zboli, velikokrat pa se zgodi, da ne ugotovimo pravega vzroka. Vsak človek dnevno večkrat zakašlja, normalno v budnem stanju celo do dvakrat na uro. Včasih zaradi hrane, tekočine, morda zaradi odstranjevanja škodljive vsebine ipd. S kašljanjem si očistimo grlo in preprečimo vstop hrane ali tekočine v dihalne poti in pljuča, saj gre za naš obrambni mehanizem, pomembno vlogo pri zaščiti telesa. Kakšne vrste kašlja pa poznamo in kdaj je znak za alarm?

Kadar želi telo zaradi oslabljenega refleksa ali premalo tekoče sluzi odstraniti izmeček, začne ta zastajati v pljučih, s tem se delovanje pljuč zmanjša in tvegamo dodatno okužbo dihal. Zatorej, izogibajte se nepotrebnim vzrokom za kašelj, tako kajenju kot dihanju onesnaženega zraka. Tudi zaščitne maske, ki jih nosimo v času pandemije, včasih na naša grla delujejo rahlo moteče.

Vrste in vzroki kašlja
V osnovi pa poznamo dve vrsti kašlja, produktivnega in neproduktivnega ali po domače: mokrega in suhega. In, razlika? Sprva se pojavi suh in dražeč kašelj, sledi pa mu moker, to pomeni, da se pri kašljanju pojavlja izmeček. Če je kašelj kratkotrajne narave in traja manj kot 3 tedne in je posledica virusne okužbe dihal, lahko s primernim zdravljenjem olajšamo oziroma blažimo težave. Kadar gre za virusno ali bakterijsko okužbo je pomembno, da zaužijete dovolj tekočine in odstranjujete sluz iz dihal. Pogostejši in dolgotrajnejši kašelj pa je lahko znak bolezni. Kadar traja več kot osem tednov, tega imenujemo kronični kašelj.

Naravna pomoč pri kašljanju: zelo dobrodošla pomoč so BONBONI proti kašlju, saj povečajo izločanje sline. Priporočamo pastile

Recept proti kašlju z ostro papriko in čebulo:
Zmešajte dve žlici limoninega soka in eno žlico medu ter dodajte ščepec ostre paprike. Če je nimate, pomaga malo sveže narezane čebule, saj sproži refleks kašljanja. Čebula je sicer nasploh dobrodošla sopotnica pri takšnih zadevah. 6 srednje velikih čebul sesekljajte in zmešajte s štirimi žlicami medu, postavite v skledo. Pod to skledo pa postavite posodo z vrelo vodo in počasi kuhajte dve uri. Ko boste to precedili, uživajte po eno žlico mešanice na vsaki dve uri.

Kašelj pri otroku:
Ponoči se lahko zelo poslabša, kašelj s hrupom pa starše zelo prestraši, saj ima precej nenavaden zvok, podoben pasjemu laježu. V tem primeru kopalno kad napolnite z vročo vodo ali odprite pipo z vročo vodo, da bo zrak močno navlažen. Otrok naj vztraja v takšni pari, kadar pa diha s težavo, nujno do zdravnika!

Kašelj je obrambni mehanizem telesa