LIMONA Citrus x limon

Tako vsestranska, tako zdravilna in tako mogočna! Limona. Je sadež z drevesa iz rodu citrusov in družine rutičevk, drevo, na katerem limona raste, pa se imenuje limonovec, ki je plod davnega križanja, najverjetneje med pomelom in citrono. Razmnožuje se s potaknjenci in cepljenjem. Zjutraj na tešče, kot osvežilna limonada, za v čaj, v kulinariki, pomaga v gospodinjstvu…

Zakaj so limone tako dobre za vas?
Limone vsebujejo veliko vitamina C, topnih vlaknin in rastlinskih spojin, ki jim dajejo številne zdravstvene koristi. Limone lahko pomagajo pri izgubi teže in zmanjšajo tveganje za srčne bolezni, anemijo, ledvične kamne, prebavne težave in raka.

Izvor ni znan
Izvor limone ni znan, čeprav se domneva, da so limone najprej rasle v Assamu (regija na severovzhodu Indije), severni Burmi ali na Kitajskem. Limone so prišle v Evropo blizu južne Italije najpozneje v drugem stoletju našega štetja, v času starega Rima. Vendar pa niso bili široko gojeni.

Limonovec
Limonovec zraste 3 do 6 metrov in obrodi dvakrat letno. Spomladi cveti vsaj dva meseca, rezultat pa je dišeč rumen sadež s tršo lupino, ki mu pravimo limona. Nekoč so limone uporabljali za čiščenje ran in sredstvo proti krvavitvam. Pomorščaki, ki so obolevali za skorbutom, so si na ladje vzeli ogromne količine limon, da so si z njimi lajšali tegobe bolezni. Sadež deluje antiseptično, proti slabokrvnosti, revmi in artritisu, stresu, sprošča mišične krče, krči žile in tkiva, pospešuje celjenje ran, pomaga pri mastni koži, deluje osvežilno, poživilno, pospešuje strjevanje krvi, znižuje krvni tlak in beli madeže na zobeh. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant in tako ščiti pred staranjem. V spomladanskih mesecih pa limona pomaga proti spomladanski utrujenosti.

1. Pomaga pri prebavi.
2. Očisti.
3. Okrepi vaš imunski sistem.
4. Uredi pH ravnovesje.
5. Očisti kožo.
6. Povzdigne duha.
7. Spodbudi zdravljenje.
8. Osveži sapo.
9. Vlaži limfni sistem.
10. Pomaga shujšati!

Ali ste vedeli, da:
– lahko madeže od krvi z oblek odstranite s pomočjo limoninega soka? Lahko ga razredčite v razmerju 1:2 ali pa sam sok nakapate na madež in nato sperete z mineralno vodo.
– lahko leseno desko za rezanje učinkovito očistite z limoninim sokom? Po pranju z detergentom stisnite sok limone na desko in zdrgnite. Deska bo čista in brez vonja.
– mazanje rok z limoninim sokom zmehča kožo, poleg tega pa odstrani tudi madeže (smolo, barvilo borovnic ali kakšnega drugega sadja, zelenjave)?

VEČ V FEBRUARSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! 080 47 48!

Najbolj priljubljena pijača iz limon ostaja limonada.