To je hrana za res dober dan

Nesporno je, da smo se zaradi številnih ukrepov osamitve in karantene znašli v težkem psihičnem stanju. Ljudje smo namreč genetsko družabna bitja, druženje nam prinaša radost in nas osebnostno izpolni. Zato so le redki ostali mirni … Vsi drugi smo že zaradi omejevanja gibanja pod hudim stresom, mnoge preveva strah, negotovost in tesnoba. Huda tesnoba pa lahko pripelje do depresije in panike, ki je ni mogoče obvladovati.

Naša prehranska strokovnjakinja Marija Merljak je pripravila nasvete, kako si s hrano narediti zares dober dan.

Ker so stres, strah, negotovost in tesnoba hudi roparji hormonov dobrega počutja in sreče, moramo poskrbeti zanje. To so noradrenalin, serotonin, dopamin, oksitocin in endorfini. Za dobro voljo v našem telesu skrbita dva nevrotransmiterja, prenašalca informacij v možganih, noradrenalin in serotonin, ki prenašata informacije med možganskimi celicami, ne glede na vsebino informacije. Če prenašalcev primanjkuje, prenosa ni ali pa ga ni v zadostni meri. Ob večjem ali dolgotrajnem pomanjkanju obeh nevrotransmiterjev nastane depresija. Noradrenalin in serotonin namreč preprečujeta razpadanje omenjenih ”hormonov sreče”, ki lajšajo bolečine, dajejo občutek veselja, radosti in – zaljubljenosti.

Noradrenalin potrebujemo že zjutraj, da nam dá zagon za delo, ustvarjalnost, okrepi voljo in ”napove” uspešen dan. Za nastanek noradrenalina potrebujemo esencialno aminokislino fenilalanin, vitamine B3, B6 in C ter minerale magnezij, folno kislino in baker.

Katera živila naj bodo na našem krožniku?

  • Koruza.

  • Mleko.

  • Špinača.

  • Krompir.