TRI ČUDEŽNA ZELIŠČA ZA MOŠKO ZDRAVJE

Zeliščna zdravila si prizadevajo podpirati, obnavljati in uravnotežiti telesne funkcije, ki jih vsakodnevni izzivi življenja lahko prizadenejo. Ti problemi, pogosto povezani s staranjem, vključujejo širok spekter simptomov, kot so artritis, utrujenost in kognitivni upad, ki lahko prizadenejo vsakogar. Kljub temu ta tri vsestranska zelišča, ki so že stoletja del kitajske in ajurvedske medicine, ponujajo številne koristi za zdravje tako moških kot žensk. Vendar pa imajo posebne prednosti pri reševanju moških zdravstvenih težav, kot so težave z erekcijo in visok krvni tlak.

Ginseng

Znan tudi kot azijski ginseng ali panax ginseng ima širok nabor zdravstvenih koristi. Študije na ljudeh so pokazale, da zmanjšuje stres, izboljšuje telesno in duševno zmogljivost, spomin in reakcijski čas ter izboljšuje razpoloženje. Poleg tega ginseng pozitivno vpliva na zdravje moških, kar potrjuje študija, ki je ugotovila pomembne koristi za erektilno disfunkcijo v aktivnih sestavinah ginsenga. Raziskava je pokazala tudi, da so se ljudje, ki so se pritoževali nad vsakodnevno utrujenostjo in so uživali pripravek azijskega ginsenga, dopolnjen z vitamini in minerali, počutili precej bolje. Tisti, ki so jemali dopolnilo, so poročali o povečani energiji, izboljšani koncentraciji in zmanjšani anksioznosti.

Uporaba: Ginseng se običajno priporoča za vsakodnevno dosledno uporabo v zmernih odmerkih. Ni priporočljiv za kratkotrajno spodbudo. Zeliščar Christopher Hobbs, avtor knjige “The Ginsengs,” priporoča običajen dnevni odmerek 4.000–6.000 mg.

Ašvaganda

Široko uporabljana v ajurvedski medicini ima podobno vlogo kot ginseng v kitajski medicini. Čeprav ni povezana z ginsengom, se zdi, da ima podobne lastnosti in učinke. V ajurvedi velja, da je to zelišče “rasayana,” kar označuje njegove izjemne pomlajevalne lastnosti. Samo ime “ašvaganda” pomeni “kot konj” in poudarja njegovo učinkovitost kot vodilnega spolnega tonika. Ena študija je pokazala, da ekstrakti ašvagande povečajo proizvodnjo spolnih hormonov in sperme. Med opaženimi koristmi so tudi zmanjšane ravni holesterola, manj sivih las in več kot 70 % jih je poročalo o izboljšani spolni zmogljivosti.

Uporaba: Običajen odmerek ašvagande je 1 g na dan, jemlje se v daljšem časovnem obdobju, včasih tudi več let, kot pomlajevalno sredstvo. V ajurvedi se večje količine (1–10 g na dan) pogosto uporabljajo za kratkotrajno zdravljenje akutnih stanj.

Glog

Vzdrževanje zdravega krvnega tlaka je najpomembnejše. Glog, ki se je  udomačil na območjih severne poloble, ima potencial za zmanjšanje upora v arterijah in izboljšanje splošnega krvnega obtoka tako pri moških kot ženskah. Številne študije so potrdile koristi izvlečkov iz gloga pri uravnavanju krvnega tlaka. V Evropi je glog zelo cenjen kot varen in učinkovit način zdravljenja različnih srčnih in žilnih bolezni. Študija, ki je vključevala paciente z angino pektoris, je pokazala zmanjšano tveganje za aterosklerozo in srčne težave po 12 tednih uživanja izvlečka.

Uporaba: Običajni odmerek gloga je 80–300 mg v kapsulah, ki se jemljejo dvakrat do trikrat na dan. Če uporabljate tinkturo, zaužijte 4–5 ml trikrat na dan. Za tiste, ki se odločijo za kapsule ali čaj iz jagod, je priporočeni odmerek 4–5 gramov na dan.

ALI STE VEDELI?

  • Za moške je normalno, da imajo občasno težave z erekcijo – zdravniki ne štejejo tega za erektilno disfunkcijo, razen če se pojavlja prepogosto.
  • Erektilno disfunkcijo lahko povzročijo tudi nizka raven testosterona, droge in alkohol, stres, depresija in preutrujenost.
  • Mladi in zdravi moški niso imuni na erektilno disfunkcijo. Raziskave so pokazale, da težave z erekcijo prizadenejo 25% moških, mlajših od 40 let, vendar le 5% trpi za popolno erektilno disfunkcijo.

Članek si lahko v celoti preberete v novembrski številki revije Narava zdravi, kjer vas čaka še več receptov in nasvetov kako obvladovati stres in kako ga lajšati s pomočjo naravnih pripravkov. Pišemo tudi o naravnih sirupih, rastlinski prehrani in sproščujočih aromatičnih kopelih.