ZDRAVILNI DOMAČI SIRUPI ZA HLADNO ZIMO

Pripravite se na hladno zimo in si pripravite domače sirupe, ki vam bodo prišli prav v času epidemije prehlada, bronhitisa, vnetja mandljev in gripe. Uporabite sveža zelišča iz vaše domače kuhinje in ustvarite najboljše sirupe. 

Preprost bezgov sirup 

Črni bezeg je pomembno zelišče za vsako domačo lekarno, še posebej zdaj, ko se bližamo hladnim mesecem prehladne sezone. Ta sirup je izjemno preprosto pripraviti, okus je odličen in je ena najboljših stvari, ki jih lahko vzamete za podporo vašemu imunskemu sistemu. To je osnovno zdravilo za smrkanje, prehlade, gripo, in kadar koli začutite izčrpanost.  

Sestavine: 

 • 1 skodelica posušenih plodov črnega bezga 
 • 1 čajna žlička posušene ingverjeve korenine 
 • 1 žlica posušenih cimetovih kosmičev 
 • 4 skodelice vode 
 • 1 skodelica medu 
 • 1/2 skodelice žganja 

Navodila za pripravo: 

Pripravite močan čaj tako, da počasi kuhate plodove črnega bezga in začimbe v vodi. Pustite, da se količina vode zmanjša na polovico, kar lahko traja uro ali več. Pazite, da voda ne izpari preveč – po potrebi dodajte še eno skodelico vode. Precedite in odstranite zelišča iz tekočine. Izmerite preostalo tekočino. Če ste začeli s 4 skodelicami vode, bi morali imeti še 1,5 do 2 skodelici tekočine. Dodajte 1 skodelico medu. Količino prilagodite svojemu okusu in želji po gostoti (če želite gostejši in slajši sirup, dodajte več medu). 

Po dodajanju medu kuhajte na zelo nizki temperaturi, dokler se sestavine ne povežejo, običajno le minuto ali dve. Pri uporabi medu (zlasti surovega medu) bodite previdni glede toplote, ki jo uporabljate.  Odstranite s kuhalnika in pustite, da se ohladi. 

V tem trenutku je vaš sirup končan, vendar če želite, da bi imel sirup daljšo obstojnost, dodajte 1/2 skodelice žganja. Dobro premešajte.  Nalijte v čiste steklenice, označite sestavine in datum ter shranite v hladilniku. Sirup bo ob dodatku žganja in shranjevanju v hladilniku ostal svež več mesecev.  V mešanico lahko dodate tudi druge začimbe, kot so klinčki, kardamom ali lupina pomaranče. 

Uporaba: Zaužijte 1-2 žlici dnevno za preventivne ukrepe in ohranite močan imunski sistem. Ta sirup je prav tako okusen dodatek k čajem ali kot posebna dekoracija sladic. 

Sirup za kašelj iz ananasa 

Ananas vsebuje encime, ki imajo številne prebavne in protivnetne koristi, pa tudi obilo vitamina C. Številne študije so pokazale, da je ananasov sok dejansko veliko bolj učinkovit kot sirup za kašelj. To je odličen dodatek vaši zalogi zdravil v zimskih mesecih. 

Sestavine: 

 • 1/4 skodelice svežega soka iz ananasa ali organskega soka iz ananasa (iz steklene embalaže) 
 • 1 čajna žlička segretega, lokalnega surovega medu 
 • 1 čajna žlička sveže iztisnjenega limoninega soka 
 • Po želji: žlička mletega ali svežega ingverja ali kurkume ali kajenska popra 

Navodila za pripravo: 

 1. Segrejte med na nizki temperaturi, nato odstranite z ognja.
 2. Dodajte sok iz ananasa, limonin sok in po želji še druge sestavine.  
 3. Shranjujte v hladilniku do dva tedna. 

Uporaba: Zaužijte 1-2 žlici dnevno za preventivne ukrepe ali odpravo kašlja. 

Še več receptov boste našli v novembrski številki revije Narava zdravi, kjer smo za vas pripravili tudi številne nasvete kako premagati stres in še obilo drugih vsebin.