Ukrotimo visok krvni tlak

Povišan krvni tlak se izraziteje pojavlja po 45. letu starosti in pogosteje pri moških kakor pri ženskah. Vendar to ne pomeni, da bolezen žensk ne prizadene. Od naroda do naroda se prisotnost hipertenzije razlikuje. V zahodnih deželah, kjer ljudje uživajo veliko soli, je prisotnost bolezni najvišja. Popolnoma nasprotno pa je pri revnejši populaciji, na primer pri Indijancih, ki prebivajo v pragozdovih v Južni Ameriki. Slednji povišanega krvnega tlaka tako rekoč sploh ne poznajo.

V zadnji, junijski številki revije Narava zdravi, se je naš zeliščar Stanko Zemljak razpisal o naravnih rešitvah pri povišanem krvnem tlaku. Pravi, da je povišan krvni tlak posledica dobre, preobilne in za telo nezdrave hrane. V to sodi uživanje svinjskega mesa, še posebej slanine in klobas, slanih prekajenih mesnih izdelkov, jedi z žara itd. Kdor prekomerno uživa omenjeno hrano, se bo le s težavo izognil povišanemu krvnemu tlaku. Na pojav bolezni vpliva tudi stres. Kdor je vedno v nekem krču, živčen in razdražen ali boleha za vnetjem ledvic ali nadledvičnih žlez, ima vse znake za morebitni pojav bolezni.

Kaj svetuje pastirska medicina?

Skrajno moramo omejiti tudi količino popitega alkohola. Dnevno lahko popijemo največ kozarček ali dva alkoholne pijače. Pri sebi je potrebno vzpostaviti red, redno hoditi na sprehode, četudi ti trajajo le pol ure, kolesariti, plesati in se na splošno ukvarjati s športom. Če se odločite za plavanje, potem poskusite plavati 4 dni v tednu zapored in si šele potem vzeti oddih.

Od zdravilnih rastlin pa pri visokem krvnem tlaku ne spreglejte:

  • bele omele,
  • domačega česna,
  • gloga in
  • žare koprive.

Čaj iz listov bele omele

Uporabimo na drobno narezane sveže ali posušene liste. Slednje je potrebno zmleti v prašni pripravek. Zvečer v količino dveh skodelic vode dodamo 4 kavne žličke droge. Voda mora v tem primeru biti mrzla. Pripravek pokrijemo in ga pustimo stati preko noči. Zjutraj ga je potrebno do mlačnega pogreti in precediti. Čaj se po požirkih pije preko dneva najmanj 2 meseca.