Vse bolj raziskani učinki kurkume

Kurkuma je trsu podobna trajnica, ki v višino zraste do enega metra in ima izredno dekorativne in velike liste ter čudovite belo-rumene cvetove. Izvira iz tropskih gozdov jugovzhodne Azije, danes pa jo gojijo na jugu Kitajske, v Indiji, v Indoneziji in še zlasti na Javi. V prvi vrsti je kurkuma začimba oziroma začimbni prašek rumene barve, ki ga pridobivajo iz korenine ingverju sorodne rastline Curcuma longa. Tudi po videzu spominja na ingver, saj ima razvejan gomolj in čvrsto lupino rjave barve, le ‘meso’ je pri kurkumi oranžne barve.

Na Vzhodu prodajajo praviloma cele korenine, z mletjem pa kurkuma skoraj ne izgubi arome. Zdravilni učinki kurkume so vedno bolj raziskovani. Raziskave dokazujejo, da je kurkuma močan antioksidant, ki varuje črevesje pred prostimi radikali, ki poškodujejo celice DNK. Glavna zdravilna učinkovina je rumeno oranžno barvilo, ki se imenuje kurkumin. Ta ustavi spremenjene celice, jih uniči in tako prepreči, da bi se širile po telesu. Medtem ko strokovnjaki zatrjujejo, da zavira rast rakavih celic pri raku na dojkah, pa še potekajo raziskave glede njenega vpliva na Alzheimerjevo bolezen. 

Po tradicionalni vzhodni medicini so zdravilni učinki kurkume med drugim čiščenje krvi in prebavil, pomaga pri težavah z jetri, žolčnikom in pri hepatitisu. Deluje kot stimulant za jetra in žolčnik pri izločanju žolce. Kurkuma ščiti jetra proti strupom in kemikalijami.

Eterično olje kurkume topi žolčne kamne, indijska medicina in lepotna industrija pa jo že tisočletja uporabljata tudi za zdravljenje različnih vrst luskavice.  Ženske jo rade uporabljajo za odstranjevanje odvečnih dlak in za lepo kožo.

Kaj vse lahko pripravimo iz kurkume, si preberite v marčevski številki revije Narava zdravi.