Prah, čaj in tinktura iz korenine regrata

Regrat (Taraxacum officinale) je vsem dobro poznana rastlina, ki se pogosto v pomladnem času znajde v solati. Toda – ali ste vedeli, da se tudi korenine te rastline uporabljajo v tradicionalni medicini za različne namene?

Regrat je zelišče, ki ga najdemo skoraj povsod po svetu in ga uporabljajo za hrano in zdravljenje. Poleg tega, da je rastlina okusna in hranljiva, ima tudi zdravilne lastnosti. Korenina regrata je še posebej priljubljena v tradicionalni medicini in jo uporabljajo za različne zdravstvene težave.

Nekateri ljudje uporabljajo korenine regrata za spodbujanje apetita, izboljšanje prebave in lajšanje zaprtja

Korenine regrata naj bi imeli tudi diuretične lastnosti, kar pomeni, da lahko pomagajo pri izločanju odvečne tekočine iz telesa. Poleg tega naj bi bile koristne tudi pri zdravljenju jetrnih težav. Vendar pa je treba opozoriti, da učinkovitost korenin regrata za te namene ni bila znanstveno dokazana in da je vedno priporočljivo, da se pred uporabo katerega koli zelišča posvetujete s strokovnjakom oziroma zeliščarjem. Poleg tega je treba biti previden pri uporabi korenin regrata, saj lahko povzročijo neželene učinke, kot so driska, slabost in alergijske reakcije pri ljudeh, ki so nanje občutljivi.

 

Korenina regrata:

  • je bogata z vlakninami, vitamini (A, C, K), minerali (kalij, železo, kalcij) in antioksidanti, ki pomagajo pri zmanjševanju vnetja in oksidativnega stresa v telesu,
  • ima tudi protivnetne lastnosti, kar pomeni, da lahko pomaga pri lajšanju vnetnih stanj v telesu, kot so artritis, ekcem in akne.

ČAJ IZ KORENINE REGRATA je eden najbolj priljubljenih načinov uporabe. Za pripravo čaja boste potrebovali eno ali dve čajni žlički suhih korenin regrata, ki jih prelijete z vrelo vodo. Pustite, da se čaj kuha nekaj minut, nato pa ga precedite. Čaj lahko pijete trikrat na dan, pred obroki.

TINKTURA iz korenine regrata se pripravi tako, da sveže korenine regrata sesekljamo in damo v steklenico, nato pa jih prelijemo z alkoholom ali vodo. Steklenico shranite na temnem mestu in jo občasno pretresete, da se zdravilne snovi dobro razporedijo po tekočini. Tinkturo lahko zaužijete v majhnih količinah, razredčenih z vodo, trikrat na dan.

PRAH iz korenine regrata se lahko uporablja kot dodatek k hrani ali pa ga zmešate z vodo ali sokom in zaužijete. Priporočena količina je ena do dve čajni žlički na dan.

VEČ RECEPTOV PA NAJDETE V APRILSKI ŠTEVILKI REVIJE NARAVA ZDRAVI! Za naročila pokličite: 080 47 48!

Regrat ni samo za v solato.